OpWierde – kunstproject met 40.000 foto’s (deel 1)

6 dec 2022 | Opwierde

Deel 1 Kunstproject in Opwierde, wijk in Appingedam (gemeente Eemsdelta) 
 
“Er gebeurt iets spannends in je wijk. Er wordt geschiedenis geschreven. Een hele wijk gaat over de kop. Dan probeer je dat een beetje vast te leggen,” vertelt Kenny Buitendam. Kenny is fotograaf en initiatiefnemer van dit kunstproject in ontwikkeling.  
 
Als je voor het eerst in deze wijk komt, ziet het eruit als een prachtige nieuwbouwwijk, waar natuurlijk nog heel veel wordt gebouwd. Dat is maar een klein stukje van dat wat de bewoners van Opwierde mee hebben gemaakt of nog steeds meemaken. “Ja, tot aan de voordeur. En wat er achter de voordeur gebeurt, daar krijg je niks van mee. Voor sommige is het nog steeds een strijd. Dikke drama’s. Ik heb veel gehoord, heel veel leuke dingen, maar ook veel verdrietige dingen!” geeft Kenny aan. 

Bij het zien van de foto’s is het nog altijd even slikken voor zijn vrouw Gezina. “Ons huis is maar 1 meter 20 opgeschoven,” vertelt Kenny. Dat geldt niet voor iedereen. “Er zijn huisnummers verdwenen, straten hebben huizen erbij, subnummers erbij, straten zijn verlegd. Er zijn wel eens discussies met de pakketbezorgers: Ja, maar, de tomtom … ” Die werkt hier dus niet goed. 
 
Vanaf 2019 tot nu heeft Kenny ruim 40.000 foto’s gemaakt. Vijf tot zes dagen per week is hij door weer en wind op pad. Hij legt alles vast van de sloop tot aan de nieuwbouw in zijn wijk, waar hij al 20 jaar woont. “Ik heb foto’s van mensen die kijken naar de sloop en de opbouw van hun huis. De foto’s vertellen het verhaal en laten de emoties zien. Ik was ook een keer bij een huis aan het kijken en de sloper riep mij bij zich. Er was geschreven en getekend op de muren. Je kon de hele geschiedenis van het huis en haar bewoners zien.” 

“Ik ben er al jaren mee bezig, zonder dat ik weet wat ik ermee wil. Ik heb al gedacht aan een boek voor deze wijk. Maar hoe begin je, wat zet je erin? Ik wil er heel graag iets mee, ook voor de mensen. Dat je kan zien, dat hier heel wat gebeurd is, dat een wijk is weggevaagd, voor een nieuwe wijk. Allemaal door het gaswinningsgebeuren! Er wordt geschiedenis geschreven, dat eigenlijk nog nergens naar buiten is gekomen. Iedereen heeft het wel over sloop-nieuwbouw, maar niet over de omvang. Het zal toch wel 1 van de grootste projecten van Noord-Nederland zijn. De meest ingrijpende ook.” 

Samen met Kenny gaan de organisaties Cadanz Welzijn en IVAK nadenken over hoe we hier een mooi participatie- en kunstproject van kunnen maken, waarbij het perspectief van de bewoners het uitgangspunt is. Misschien heb je ideeën of suggesties voor dit project? Of wil je graag een rol spelen in de totstandkoming van dit project? Mail die dan naar ada@ivak.net

Foto: Kenny Buitendam

Meer berichten in: Opwierde