Welkom bij ...

hét cultuurnetwerk van Eemsdelta

voor o.a. scholen, lesaanbieders en makers

Wat kan het via ivak team

voor jou betekenen?

Als cultuuraanbieder word je door IVAK ondersteund

middels advies, coaching, workshops, inspiratie & ons netwerk!

Waar staat via ivak voor?

inspiratie

middels kunst en cultuur wil IVAK iedereen inspiratie bieden

verbinding

constant zoekt IVAK naar het maken van verbindingen tussen doelgroepen

actualiteit

IVAK houdt haar netwerk op de hoogte met alle actuele ontwikkelingen

kennis

IVAK deelt graag alle opgedane kennis met haar partners zoals lesaanbieders

Workshops gezocht voor de Vibes-Jongerentop op 7 oktober

Op 7 oktober wordt de Vibes-JongerenTop georganiseerd op de nieuwe Campus in Eemsdelta. We zijn op zoek naar ongeveer 15 creatieve/culturele workshops van een uur. Wil jij een workshop geven tijdens deze JongerenTop en/of wil je bijvoorbeeld een serie verdiepende workshops geven tijdens het buitenschoolse programma Vibes erna, neem dan contact op met Ada Tolboom via ada@ivak.net

De JongerenTop, op 7 oktober aanstaande, is de kick-off van het samen leren, samen werken en samen leven van de 1.700 leerlingen op de Campus in Appingedam. Het is onderdeel van het zogenoemde buitenschoolse programma Vibes. 
 
Campus 
Op dit moment wordt heel hard gewerkt aan de bouw van Campus Eemdelta Groningen. Deze nieuwe onderwijscampus gaat vanaf het nieuwe schooljaar 2022 – 2023 maar liefst 1.700 leerlingen van vier scholen voor voortgezet onderwijs en mbo huisvesten. De volgende scholen gaan daar een nieuwe start maken: George Martens School, Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum, Theda Mansholt College en Noorderpoort. Dit wordt een plek waar jongeren leren, tijdens schooltijd, maar juist ook buiten schooltijd. Waar ze anderen ontmoeten, andere verhalen horen en talenten ontdekken en ontwikkelen. 
 
JongerenTop 
De Campus is een fysieke plek waar straks dus vier scholen staan, zo’n verandering heeft veel impact op zowel de leerlingen als het onderwijzend personeel. En daarmee de aanleiding tot het organiseren van de JongerenTop. Het doel van deze dag is om samen met de jongeren de volgende vraag te beantwoorden: “Hoe willen we samen leren, samen werken en samen leven op de Campus?” Het antwoord wordt een set van waarden hoe jongeren met elkaar willen omgaan op de Campus. Alle leerlingen gaan hierover met elkaar in gesprek, in gemixte groepen (verschillende leeftijden én scholen). Zo leren ze elkaar kennen en hebben ze aan het eind van de dag zelf de belangrijkste waarden (leefregels) bedacht. 
 
Daarnaast worden er diezelfde dag voor alle leerlingen ook workshops gegeven op het gebied van sport, sociaal-emotioneel en creatieve, kunst en cultuur workshops en gaan ze een voorstelling met elkaar bekijken.  
 
Vibes programma 
Het Vibes programma is het buitenschoolse programma, dat straks wordt aangeboden op de Campus. Het is een verdieping van het workshopaanbod dat tijdens de JongerenTop wordt aangeboden.  Jongerenwerk Barkema & De Haan, Sport4Connect, JongerenTop zijn samen met IVAK gevraagd om deze dag te organiseren en het buitenschool programma Vibes op te coördineren en uit te voeren. 


 

Sluit je gratis aan bij het IVAK-netwerk!

Als hét cultuurnetwerk van Eemsdelta zijn we altijd op zoek naar nieuwe culturele partners uit deze gemeente als lesaanbieders, verenigingen & makers.

Dus wil jij je ook graag kosteloos en vrijblijvend aansluiten bij ons netwerk?! Meld je dan aan via deze pagina.

IVAK is met vakantie van 15 juli t/m 28 augustus. Daarna nemen we zo snel mogelijk contact met je op!

Even voorstellen: het IVAK-bestuur – Otto Albeda

IVAK is een stichting en zoals iedere stichting heeft ook IVAK een bestuur. In deze rubriek stellen onze bestuursleden zich aan de hand van een aantal vragen voor: wie zijn ze en wat drijft hen om bestuurslid te worden?

Deze keer onze penningmeester Otto Albeda:

Hallo Otto, kun je kort iets zeggen over jouw achtergrond?

Ik ben 54 jaar geleden geboren in Amsterdam en woon al het grootste deel van mijn leven in de provincie Groningen, waarvan inmiddels ruim 27 jaar in Appingedam. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als manager bedrijfsvoering bij Afeer, het sociaal ontwikkelbedrijf van Oost-Groningen. Bij mijn vorige werkgever ben ik deelprojectleider geweest voor de totstandkoming van theater De Klinker in Winschoten en het daarin opgaan van de Muziekschool Oost-Groningen.

Hoe ben je in het bestuur van IVAK gekomen en hoe word je eigenlijk penningmeester?

Ik werd benaderd of ik belangstelling had om toe te treden tot het bestuur. Na een oriënterend gesprek was ik gelijk enthousiast. Een organisatie met een belangrijke opdracht en met veel bevlogen mensen. Gezien mijn bedrijfskundige achtergrond en de samenstelling van het bestuur was het eigenlijk wel logisch dat ik penningmeester werd. Ik doe dat met veel plezier.

Wat is jouw motivatie om je in te zetten voor kunst en cultuur?

Cultuur in al zijn verschijningsvormen is een verrijking voor mensen en moet actief gestimuleerd en gefaciliteerd worden. Ik ben zelf niet heel creatief of (uitvoerend) muzikaal en daarom vind ik het zo leuk om op deze wijze bij te dragen aan kunst en cultuur.

Waarom is IVAK zo belangrijk voor de gemeente Eemsdelta?

IVAK is een netwerkorganisatie binnen de gemeente Eemsdelta die culturele vraag en aanbod samenbrengt. Binnen Ivak is een brede kennis van het culturele speelveld. Door de bevlogen medewerkers wordt het mogelijk gemaakt dat mensen kennis maken met cultuur, enthousiast worden gemaakt en er plezier aan beleven. De aandacht voor opgroeiende kinderen is daarbij ontzettend belangrijk. Als zij niet gestimuleerd worden in het kennis maken met cultuur verarmt de toekomstige samenleving. Zij staan later op de podia, exposeren en kleuren de wereld. Het is daarom ontzettend belangrijk dat er binnen onze gemeente een plek is waar dit wordt geïnitieerd, gefaciliteerd en onderhouden.

Geregeld overleg ik vanuit het bestuur met de gemeente. Ik ben blij om te zien dat het belang van IVAK daar tijdens ieder gesprek wordt onderstreept.

Doe je zelf ook iets aan kunst en cultuur?

Zoals ik al zei ben ik niet creatief en muzikaal. Althans niet actief. Ik ben daarentegen een frequent bezoeker van concerten, theaters en de bioscoop. Wat ik graag zie varieert. Omdat mijn twee dochters toen ze nog “thuis woonden” altijd in Damster muziekgezelschappen hebben gespeeld heb ik ook heel wat concerten binnen de gemeente Eemsdelta gezien.

Tijdens vakanties mag ik ook graag de plaatselijke musea bekijken. De verrassingen die ik daar tegenkom kunnen mij geregeld een glimlach om de mond of het kippenvel op de armen toveren.

Dankjewel voor dit interview! Aan wie geef je het stokje door?

Ik geef het stokje door aan bestuurslid Henk Smit.

IVAK wenst iedereen een hele fijne vakantie!

𝗜𝗩𝗔𝗞 𝘄𝗲𝗻𝘀𝘁 𝗶𝗲𝗱𝗲𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗵𝗲𝗹𝗲 𝗳𝗶𝗷𝗻𝗲 𝘇𝗼𝗺𝗲𝗿𝘃𝗮𝗸𝗮𝗻𝘁𝗶𝗲! 🌞

Vanaf maandag 29 augustus gaat het IVAK-team weer 𝘣𝘢𝘤𝘬-𝘵𝘰-𝘸𝘰𝘳𝘬 om alle inwoners van Eemsdelta te inspireren met kunst & cultuur 🎨 tot dan!