OpWierde – Kunstproject met 40.000 foto’s (deel 4)

5 jul 2023 | Opwierde

Deel 4 Kunstproject in Opwierde-Zuid, wijk in Appingedam (gemeente Eemsdelta)

“Er gebeurt iets spannends in je wijk. Er wordt geschiedenis geschreven. Een hele wijk gaat over de kop. Dan probeer je dat een beetje vast te leggen” vertelde Kenny Buitendam vorig jaar. Kenny is fotograaf en initiatiefnemer van dit kunstproject in ontwikkeling.

“Samen maak je je wijk.”

Inmiddels bestaat er voor dit project een heuse projectgroep die regelmatig met elkaar rond de tafel zit. Deze ene keer, voor de gelegenheid, zitten we in het ASWA-gebouw in Appingedam, waar we samen creatief bezig gaan onder leiding van kunstenaars Anna Bouman en Simone Koster. 

Zonder een uitgebreide inleiding krijgen we de volgende opdracht:
‘Maak iets waarvan je vindt dat het te maken heeft met Groningen.’.
Als je vervolgens naar het beschikbare materiaal kijkt, kun je niet anders denken dan “Ai!”. Bij de meeste mensen verdwijnt dit materiaal namelijk in de vuilnisbak: een paar dominosteentjes, eierdozen, kurken, kapotte plastic flesjes, doosjes en dingetjes.
Iedereen doet eerst een beetje lacherig, hier kun je immers niks van maken!, maar gaat daarna toch aan de slag.

Familie Medendorp deed ook mee en zegt het volgende over de workshop: “We vonden het heel erg leuk om te doen, om de creativiteit van andere mensen te zien en te horen wat hun verhaal achter het kunststuk is. Wat er leeft bij mensen op het gebied van hun omgeving en hoe ze alles meemaken qua aardbevingen en het sociale aspect. We zullen zien wat de toekomst brengen zal.”

Kenny reageert als volgt: “We vonden de workshop heel leuk. Het bedenken van wat je gaat maken en het waarom vertellen. Dit maakt wel dat je elkaar leert kennen en begrip voor elkaar krijgt. En bovenal: creatief met elkaar bezig zijn is verbindend. Je raakt met elkaar in gesprek en ook wel een beetje lol en iets van serieus tussendoor.”

Het resultaat? Een creatief dorpje met een huis met scheuren, kerken, wegbewijzering en molens. Eén gebouw springt eruit, geïnspireerd door de Martinitoren. De maker licht het toe: “Het is een kleurrijk gebouw met allemaal bijzondere vormen, een plek waar iedereen zich thuis voelt en erbij hoort.”
Want: Samen maak je je wijk!

Dit project is een samenwerking tussen initiatiefnemer Kenny Buitendam en familie Medendorp, met ondersteuning vanuit de stichtingen Cadanz Welzijn en IVAK.

Meer berichten in: Opwierde