OpWierde – Kunstproject met 40.000 foto’s (deel 3)

16 feb 2023 | Opwierde

Deel 3 Kunstproject in Opwierde-Zuid, wijk in Appingedam (gemeente Eemsdelta)

“Er gebeurt iets spannends in je wijk. Er wordt geschiedenis geschreven. Een hele wijk gaat over de kop. Dan probeer je dat een beetje vast te leggen” vertelde Kenny Buitendam vorig jaar. Kenny is fotograaf en initiatiefnemer van dit kunstproject in ontwikkeling.

We spreken regelmatig voor het project af en altijd bij Kenny thuis. Meestal staan de thee en koffie al klaar. We zijn nog net geen kind aan huis, maar we hebben ondertussen al wel alle drie een vaste zitplek veroverd rondom de salontafel in de gezellige, warme woonkamer. Op het moment dat we dat beseffen, schieten we alle drie in de lach.

Maar dan gaan we vol energie en met onze handen warmend aan een theeglas aan de slag. Er is nog meer dan genoeg te doen, we zijn nog lang niet uitgepraat en -gedacht. We proberen de droom van Kenny concreter te maken en we zijn het er al snel over eens dat de drie belangrijkste ingrediënten van het project zijn: foto’s, verhalen en wijkbewoners. Maar hoe gaan we de foto’s selecteren? En welke foto’s? Hoe gaan we ze laten zien? Wie wil zijn of haar verhaal met ons delen? Hoe vinden we deze verhalen? Kan een verhaal ook in de vorm van een gedicht? Of een tekening? En wat is nu een toffe manier om de andere bewoners van de wijk Opwierde-Zuid bij het project te betrekken? Kunnen we iets bedenken waardoor zoveel mogelijk bewoners uit de wijk mee willen doen?

Zoveel vragen, echter nog zonder antwoorden. Maar misschien hebben we al die antwoorden nu ook nog helemaal niet nodig! En krijgen we die als de wijkbewoners die mee willen doen ook een vaste zitplek rondom de salontafel gaan innemen. Dat betekent nog even geduld, want deze comfortabele extra zitplekken kunnen we pas organiseren na het subsidietraject, dat eerst nog gaat plaatsvinden. Stay tuned!

Dit project is een samenwerking tussen initiatiefnemer Kenny Buitendam en de stichtingen Cadanz Welzijn en IVAK.

Meer berichten in: Opwierde