OpWierde – kunstproject met 40.000 foto’s (deel 2)

17 jan 2023 | Opwierde

Deel 2 Kunstproject in Opwierde, wijk in Appingedam (gemeente Eemsdelta) 

“Er gebeurt iets spannends in je wijk. Er wordt geschiedenis geschreven. Een hele wijk gaat over de kop. Dan probeer je dat een beetje vast te leggen” vertelde Kenny Buitendam vorig jaar. Kenny is fotograaf en initiatiefnemer van dit kunstproject in ontwikkeling. 

Afgelopen vrijdag zaten de organisaties Cadanz Welzijn en IVAK om de tafel met Kenny voor het maken van een volgende stap in de ontwikkeling van het project. We hebben gesproken over het WAT en HOE van het kunstproject, maar vooral hebben we het gehad over het WAAROM.  

WAAROM een kunstproject? 
Gemeente Eemsdelta ligt in een aardbevingsgebied. In totaal zijn er twintig versterkingsgebieden, waarvan de wijk Opwierde (Zuid) er één is. De gaswinning en de versterkingsopgaven hebben vaak grote gevolgen voor het dagelijks leven van de inwoners. Zo is Opwierde Zuid hierdoor ook een wijk met veel verhalen geworden. Kenny wil graag het verhaal van zijn wijk vertellen onder andere door middel van zijn vele foto’s. Dit is belangrijk, zodat dit verhaal niet in de vergetelheid raakt. Om te laten zien wat zo’n versterkingsopgave met de bewoners in deze wijk heeft gedaan en nog steeds doet.  
 
Binnen dit kunstproject willen we daarom ruimte geven aan deze verhalen, in welke vorm dan ook. Ieder van ons heeft een verhaal. Verhalen vertellen waar we vandaan komen. Waar we naartoe gaan. Een verhaal kan ons raken en de brug naar de ander slaan. Een goed verhaal verbindt ons en is soms als een spiegel. Verhalen doen nog veel meer. Ze laten ons zien wie we zijn, wie we juist niet zijn of niet willen zijn, maar ook waar we ons thuis voelen. En in Opwierde Zuid komen we thuis!  

De volgende keer verwachten wij jullie iets meer te kunnen vertellen over het WAT en HOE. 

Meer berichten in: Opwierde