Even voorstellen: het IVAK-bestuur – Marie-Lou Gregoire

26 sep 2022 | nieuws

IVAK is een stichting en zoals iedere stichting heeft ook IVAK een bestuur. In deze rubriek stellen onze bestuursleden zich aan de hand van een aantal vragen voor: wie zijn ze en wat drijft hen om bestuurslid te worden?

Deze keer bestuurslid Marie-Lou Gregoire:

Hallo Marie-Lou, kun je kort iets zeggen over jouw achtergrond?

Mijn roots liggen in België. Ik ben geboren in Brussel en opgegroeid in Kanne, een prachtig dorpje in de Jekervallei in het Belgische Limburg onder de rook van Maastricht. Met aan de ene kant de Nederlandse grens, en de andere kant de taalgrens met het volledig Franstalige Wallonië. Ik heb o.a. in Maastricht gestudeerd en daar had ik ook mijn eerste baan.

Het was een heerlijke tijd, maar ik wilde nog iets van de wereld zien. En naar het buitenland gaan. Dat is Delfzijl geworden! In 1991 ben ik naar het noorden gekomen om bij Akzo in Delfzijl te gaan werken als PR-manager. Echt totaal anders… en zeker buitenland voor mij. Maar ontzettend interessant en uitdagend. Ik ben nog steeds actief in het communicatie-vak. Na 10 jaar Akzo ben ik zelfstandige geworden, met specialisaties in omgevingscommunicatie en perswoordvoering.

Ik ben als vrijgezel naar het noorden gekomen. In 1994 ben ik met een Groninger getrouwd. Sinds die tijd wonen we in Garsthuizen. We hebben samen drie kinderen.

Hoe ben je in het bestuur van IVAK gekomen?

Ik ben gevraagd door een van de bestuursleden. Vanuit mijn vakgebied communicatie en tegelijkertijd muziek als achtergrond, hoop ik een aanvulling te zijn op de andere aanwezige disciplines in het bestuur. 

Wat is jouw motivatie om je in te zetten voor kunst en cultuur?

Ik vind kunst en cultuur een gewéldige verrijking voor jong en oud. Het zou mooi zijn als we er als IVAK in slagen dat het een automatisme wordt dat in eerste instantie jongeren kunst en cultuur er automatische bij krijgen tijdens hun schooleducatie. En het nog leuk gaan vinden ook! Onze maatschappij is te veel gericht op het behalen van diploma’s waarin kunst en cultuur maar als bijzaak worden gezien.   

Waarom is IVAK zo belangrijk voor de gemeente Eemsdelta?

De gemeente Eemsdelta kent veel platteland en veel dorpskernen. In een grote stad is het over het algemeen gemakkelijker om kunst- en cultuuronderwijs te volgen. Vanuit het IVAK maken we de drempel zo laag mogelijk en faciliteren we op allerlei gebied. Zodanig dat het ook toegankelijk wordt voor iedereen.

Doe je zelf ook iets aan kunst en cultuur?

Ik ben zelf muzikant. In België heb ik de muziekacademie gevolgd en ook nog voor een gedeelte conservatorium. Ik ben opgegroeid met fanfares en bandjes, maar ook met klassieke muziek. En als kind ging ik regelmatig met mijn tante mee naar de opera. Hier in het noorden speel ik nog steeds muziek. In eerste instantie ook nog harmonie, nu inmiddels alweer een aantal jaren in een bigband. Daarnaast ga ik zeer regelmatig naar (klassieke) concerten en theateruitvoeringen.

Dank je wel voor dit interview. Aan wie geef je het stokje door?

Aan medebestuurslid Henk Smit.

Meer berichten in: nieuws

Kunst aan de Dijk Delfzijl

Kunst aan de Dijk Delfzijl

Er is iets fantastisch gaande in Delfzijl Noord! Een aantal inwoners hebben hun hoofden bij elkaar gestoken en samen vormen zij de projectgroep Kunst aan de Dijk Delfzijl. Deze projectgroep is druk...

Lees meer
Even voorstellen: De Prutsers, aangenaam!

Even voorstellen: De Prutsers, aangenaam!

Theatergezelschap De Prutsers maakt namens Gronings Vuur de voorstelling in Eemsdelta. De wie? Dat leggen ze in dit bericht uit. "Wij zijn vijf theatermakers die bewapend met nieuwsgierigheid en...

Lees meer