Trots op je Thuis!

In steeds meer steden veranderen bakstenen muren in ware kunstwerken. Muurschilderingen zijn populair en kunnen een wijk/ stad een kleurrijke en mooie upgrade geven. Delfzijl heeft in 2023 een prachtige muurschildering op de waterkering gekregen, maar verder zijn er in Delfzijl nog geen grote muurschilderingen. Daar willen wij verandering in brengen!

Een aantal bewoners van de flat Dijkzicht (aan de Kustweg in Delfzijl) hebben de mogelijkheden verkend om de zijkant van hun flat te voorzien van een muurschildering. Deze verkenning is gedaan samen met woonstichting Acantus (eigenaar van de flat), stichting Cadanz Welzijn en stichting IVAK. We hebben onze eerste ideeën op papier gezet en dat ben jij nu aan het lezen. Welkom!

Laat je inspireren door dit plan en voel je uitgenodigd om mee te denken en mee te doen met het definitief maken van dit plan. Jouw stem maakt het verschil!

Hier vind je een pdf versie van het plan.

Waarom willen de bewoners graag een muurschildering?

 • Het zorgt voor verbinding; de mensen komen kijken, gaan met elkaar in gesprek, iedereen heeft er een mening over. Je ontmoet elkaar rondom een positief gespreksonderwerp.
 • Het maakt de flat aantrekkelijker. Het is een cadeautje voor de mensen die hier wonen.
 • Het brengt heel veel positiviteit in de omgeving, als tegengeluid voor alle negativiteit van de laatste jaren. Veel bedrijvigheid is verdwenen, er is veel gesloopt, de achterstand. Delfzijl is niet meer wat het geweest is, de koppies gaan een beetje hangen. Door de muurschildering is er weer vooruitgang.
 • Het vrolijkt de omgeving op, de buurt wordt aantrekkelijker om in te wonen en voorbijgangers hebben wat te zien. Het creëert gezelligheid in de wijk, het kleedt de wijk aan.
 • Er is veel negativiteit over de flat, terwijl dit volgens een bewoner juist de gezelligste, mooiste en leukste flat is van de drie. Trots zijn op waar je woont, waar je vandaan komt: Trots zijn op je Thuis!
 • Het maakt kunst toegankelijk voor iedereen. We hopen op een sneeuwbaleffect: wij willen dit ook!
  Het is een stukje verfraaiing en we hopen de trigger te kunnen zijn zodat het balletje – meer kunst in de flat & wijk – gaat rollen.

Waarom wil woonstichting Acantus graag een muurschildering?

 • de ligging en de zichtbaarheid van de gevel
 • het zijn allemaal huurwoningen/ appartementen
 • De afgelopen jaren is er in deze flat al veel gebeurd op het gebied van renovaties (zowel aan de binnen- als buitenkant). Acantus is in één jaar tijd 2 keer geweest; er is veel verbouwd, de mensen moesten het huis uit. De bewoners zijn overvraagd.
 • de aanwezigheid van een stabiele bewonerscommissie

De enthousiaste bewoners vinden het maritieme thema/ een zeevaartthema perfect passen bij wie Delfzijl is, wie Delfzijl was en het hoort bij de geschiedenis van Delfzijl. Veel mensen in Delfzijl hebben wel een linkje met dit thema. Heb jij dit ook?

Verder hebben we met elkaar gesproken over een ‘vrij werk’ voor de kunstenaar, binnen het gekozen thema. De uiteindelijke keuze van het thema bepalen we samen.

De oppervlakte van de muur bedraagt 512 m2 (36,84 m hoog en 13,89 m breed), dat is heel groot!
Een kunstwerk van 12 verdiepingen hoog.