Waarom is er het Pact tegen Eenzaamheid?

10 okt 2022 | nieuws

Op woensdag 5 oktober was er een bijeenkomst in Kabzeël, Appingedam, waar 81 organisaties uit de gemeente Eemsdelta hun handtekening hebben gezet onder het Pact tegen Eenzaamheid Eemsdelta.

Tijdens deze bijeenkomst waren er verschillende sprekers en deelden een aantal inwoners van onze gemeente wat eenzaamheid is en wat eenzaamheid met hun doet. Het was een indrukwekkende middag.

De invloed van eenzaamheid is groot: Je doet minder mee in de samenleving en je hebt het gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Onderzoek van de GGD laat zien dat in de gemeente Eemsdelta 1 op de 10 inwoners in meer of mindere vorm te kampen heeft met eenzaamheid. En iedereen denkt dan direct aan ouderen, maar juist onder jonge mannen is eenzaamheid het grootst. Heel opmerkelijk, maar ook heel zorgelijk.

Eenzaamheid kan, zeker als het langdurig aanhoudt, leiden tot gezondheidsrisico’s. Onderzoek toont aan dat eenzaamheid fysieke bijwerkingen heeft. Net als bij stress, kan eenzaamheid invloed hebben op het immuunsysteem, kan het leiden tot depressie en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Meer informatie hierover kun je vinden op de site van de GGD en CadanzWelzijn.

Het doel van de bijeenkomst was om in een breed gedragen aanpak de trend van eenzaamheid te doorbreken. IVAK heeft ook haar handtekening gezet, wat betekent dat IVAK eenzaamheid als speerpunt in haar beleid opneemt. In samenwerking met Cadanz willen we ons inzetten tegen eenzaamheid en al onze kennis en al onze contacten daarvoor aanwenden.

Wanneer je dit leest en hulp zoekt, kun je contact opnemen met Engelina Eissens, regisseur eenzaamheid Eemsdelta, Cadanz Welzijn. Telefoonnummer: 0596-745024 of mail: info@cadanzwelzijn.nl.

Meer berichten in: nieuws

terugblik op Erfenis van de Stilte

terugblik op Erfenis van de Stilte

Theatermaker Afra Rijkhoff blikt terug op de voorstelling Erfenis van de Stilte. “Wat was dit een goede eerste pilot. Beter dan we ooit hadden mogen hopen! Onze spelersgroep was echt een ontzettende...

Lees meer