Vereniging van de maand: Simi Jadech

31 jan 2023 | nieuws, Vereniging van de maand

Iedere maand gaat IVAK op bezoek bij een culturele vereniging in Eemsdelta.
Deze keer het koor Simi Jadech uit Appingedam!

Hallo Renée en Grietje, kunnen jullie jezelf even kort voorstellen?

Wij zijn Renée Oudman en Grietje Kok. Renée: “Ik ben algemeen bestuurslid en doe o.a. de boekingen voor optredens. In het koor zing ik de altstem. Ik ben lid sinds 2005.”
Grietje: “Ik ben sopraan en ik ben sinds 2003 lid van het koor. In 2022 ben ik ook algemeen bestuurslid geworden.”

Wat kunnen jullie vertellen over de vereniging zelf? 

Ons koor heet Simi Jadech. Het koor is in 1993 ontstaan vanuit een initiatief van de jongeren van de gereformeerde kerk Kabzeël, hier heeft toen ook het eerste optreden plaats gevonden. In eerste instantie was het een gelegenheidskoortje en deze is uitgegroeid tot wat het nu is: een gemengd koor bestaande uit zo’n 35 – 40 leden die elke repetitie en optreden begeleid worden door een vast combo welke bestaat uit een drummer, een bassist en een toetsenist. Eén van de koorleden speelt ook af en toe mee op de dwarsfluit.

De gemiddelde leeftijd van de leden ligt tussen de 40 en 50 jaar. Het koor is ooit als jongerenkoor begonnen, maar veel leden zijn al lange tijd lid van het koor en worden dus ook steeds ouder. Hierdoor gaat de gemiddelde leeftijd dus ook steeds meer omhoog. Het fijne van dit koor is dat de mensen die lid worden over het algemeen ook voor langere tijd lid blijven, weinig verloop dus. Dit geeft een mooie continuïteit en zegt natuurlijk ook iets over de onderlinge sfeer binnen de groep.

Waar zijn jullie gevestigd en wanneer komen jullie bij elkaar?

De repetities zijn op woensdagavond van 20.00 – 22:00 uur in het Kerkje Opwierde, aan de Opwierderweg 152 in Appingedam.

Wat bieden jullie een nieuw lid? 

Wij zijn een koor waar plezier bovenaan staat. Als je lid wordt van ons koor word je onderdeel van een hechte groep. Naast de wekelijkse repetities gaan we om het jaar met studieweekend. Dan repeteren we en doen we leuke activiteiten, zo leren wij elkaar nog beter kennen. Deelname aan het studieweekend is trouwens niet verplicht.

We traden in het verleden 10 – 12 keer per jaar op tijdens kerkdiensten. Dit is wel teruggelopen naar 4 keer per jaar. Nu bedenken we zelf ook eigen optredens/ projecten.
Zo hebben wij vorig jaar ‘Lutje Passion’ georganiseerd. Je merkt dat door het zelf organiseren van optredens je anders met het koor bezig bent. De voorbereiding is anders, je hebt telkens een doel waar je naartoe werkt, en sommige projecten kun je ook meerdere jaren laten terugkomen (ook dit jaar voeren wij ‘Lutje Passion’ weer uit). Het organiseren van deze projecten gebeurt elke keer door andere leden, er is dus geen vaste commissie die dit doet.

Zijn jullie nog ergens naar op zoek? 

We zijn op zoek naar mannen! En dan bedoelen we natuurlijk mannelijke zangers. Tenoren en bassen, beide groepen kunnen wel versterking gebruiken.

Willen jullie iets bijzonders met ons delen? 

Het koor heeft dit jaar haar 30 – jarig jubileum. Wij hebben 18 november 2023 ons jubileumconcert in Kabzeël.
Ons 25 – jarig jubileum hebben we daar ook gevierd met een tweetal concerten, met een gastoptreden van Erwin de Vries.

Wat is jullie droom? Hoe zien jullie jezelf idealiter over 10 jaar? 

Als wij op deze manier door kunnen gaan, zijn wij heel tevreden!

Ben je nieuwgierig geworden en wil je meer weten over deze vereniging? Neem dan een kijkje op hun website!

Meer berichten in: nieuws | Vereniging van de maand

logo Grenzeloos heeft een naam

logo Grenzeloos heeft een naam

Pssst, moet je horen! IK HEB EEN NAAM! EN HIJ IS MOOOOIIII! Ik ben echt zo ontzettend blij en trots! En weet je? Meer dan 150 mensen hebben speciaal voor mij nagedacht over een naam voor mij. Als...

Lees meer
terugblik op Erfenis van de Stilte

terugblik op Erfenis van de Stilte

Theatermaker Afra Rijkhoff blikt terug op de voorstelling Erfenis van de Stilte. “Wat was dit een goede eerste pilot. Beter dan we ooit hadden mogen hopen! Onze spelersgroep was echt een ontzettende...

Lees meer