Vereniging van de maand: Shantykoor Magellan Singers

31 okt 2023 | nieuws, Vereniging van de maand

Iedere maand gaat IVAK op bezoek bij een culturele vereniging in Eemsdelta. Deze keer het Shantykoor Magellan Singers uit Delfzijl!

Hallo Remko en Wubbo, kunnen jullie jezelf even kort voorstellen?

Wij zijn Remko Ottjes en Wubbo Kruit. Wubbo: “Ik ben alleen lid bij het koor, ik vervul geen bestuursfunctie. Wel heb ik de rol als spreekstalmeester, ik kondig tijdens optredens de liederen aan. Hoe lang ik al lid ben weet ik zo niet, wel al heel erg lang!” Remko: “Ook ik ben gewoon lid, maar sinds dat we bezig zijn met ons jubileum concert ben ik toegetreden tot de PR-commissie .”

Wat kunnen jullie vertellen over de vereniging zelf? 

Ons koor heet Magellan Singers. Het koor is ooit begonnen als een gelegenheidskoor van de Baggerschool in Delfzijl. Voor speciale gelegenheden werd er een zanggroep gevormd. Zo langzaamaan werd de groep steeds groter, doordat er steeds meer mensen van het ‘land’ zich aansloten. In 1983 is het koor officieel opgericht in de vorm zoals hij nu is. Het koor bestaat uit 32 leden, de muzikanten en de dirigent meegerekend. Het koor bestaat uit alleen mannen, tussen de muzikanten zitten wel vrouwen. We hebben een groep muzikanten die een onderdeel zijn van het koor en die dus ook elke week mee repeteren. Het koor wordt begeleid door accordeons, een basgitaar, een viool en een cajun. Ook hebben we een gastmuzikant op dwarsfluit die regelmatig met ons meespeelt. Onze dirigent is Klaas van der Woude.

De gemiddelde leeftijd van het koor ligt wel vrij hoog, we hebben een paar leden die de 80 al zij gepasseerd. Uiteraard is het wenselijk dat er wat verjonging komt, zodat het koor ook over 10 jaar ook nog bestaat.

Waar zijn jullie gevestigd en wanneer komen jullie bij elkaar?  

De repetities zijn op donderdagavond in ‘Op de Wierde’ in Farmsum.

Wat bieden jullie een nieuw lid? 

Wij zijn een heel gezellig koor. Het sociale aspect staat bij ons hoog in het vaandel.  De repetities worden heel erg goed bezocht. Als je lid wil worden van ons koor hoef je geen ervaring met zingen te hebben. Remko: ”Ik ben er zelf een voorbeeld van, ik had nog nooit gezongen. Ik dacht dat ik niet kon zingen. Maar ik vond het zo leuk, dat het besef kwam dat ik dit eigenlijk veel eerder had moeten doen.” Naast de wekelijkse repetities treden we ook regelmatig op.

Zo treden we op in de regio, maar ook buiten de regio en zelfs internationaal. Als hoogtepunt hebben we een mooie meerdaagse uitstap gemaakt naar het Duitse eiland Rügen, waar we diverse optredens hebben verzorgd. Ons repertoire bestaat voornamelijk uit Engelse en Duitse liederen. Ook willen we ons onderscheiden als koor en zingen we ook meer Ierse Folksongs. Maar, in de  verzorgingstehuizen wordt dit niet altijd gewaardeerd hoor. Daar krijgen we regelmatig te horen “kan je ook Nederlands”? Hier houden we natuurlijk rekening mee, en hebben voor die gelegenheden ook wat Nederlands repertoire.

Zijn jullie nog ergens naar op zoek?

Een beetje verjonging zou leuk zijn.

Willen jullie iets bijzonders met ons delen? 

Het koor heeft dit jaar haar 40 – jarig jubileum. Wij hebben zondag 5 november 2023 ons jubileumconcert in theater “de Molenberg” in Delfzijl. Samen met Jetta Post en het Syerdeberth koor.

Wat is jullie droom? Hoe zien jullie jezelf idealiter over 10 jaar?

Dat weten we niet. De spoeling voor o.a. koren wordt steeds dunner. We vinden het mooi als we nog zo een tijd door kunnen gaan, en we gaan het wel zien wat de toekomst brengt!

Ben je nieuwgierig geworden en wil je meer weten over deze vereniging? Neem dan een kijkje op hun website.   

 

Meer berichten in: nieuws | Vereniging van de maand