Vereniging van de maand: Shanty- en Amusementskoor Losdorp

1 jun 2023 | Nieuws, vereniging van de maand

Iedere maand gaat IVAK op bezoek bij een culturele vereniging in Eemsdelta. Deze keer het Shanty- en Amusementskoor Losdorp!

Hallo Klaas, kun jij jezelf even kort voorstellen?

Ik ben Klaas Wals. Naast zingend lid ben ik de voorzitter en de drummer van het koor. In 2002 ben ik begonnen met zingen bij een ander koor en in 2012 ben ik lid geworden van dit koor. Ik mag al tien jaar de voorzitter zijn van deze vereniging. In het koor zing ik de tenorstem.

Wat kunnen je vertellen over de vereniging zelf?

Ons koor is een Shanty- en amusementskoor. Het koor is in 1991 opgericht en is van oorsprong een Shantykoor. Het koor is voortgekomen vanuit een spontaan initiatief tijdens een dorpsfeest. Mannen begonnen met elkaar te zingen en zo was het idee voor een koor geboren. Oorspronkelijk was het mannenkoor en één vrouwelijke gitarist en waren het voornamelijk mensen afkomstig uit Losdorp die in het koor zongen. Intussen zijn we een gemengd koor en worden we begeleid door 5 accordeonisten, 2 gitaristen en een drummer. De leden komen deels uit Losdorp, maar komen voornamelijk elders vandaan.

Met ons repertoire onderscheiden wij ons van andere Shantykoren. Wij richten ons voornamelijk op verpleeg- en verzorgingstehuizen en passen ons repertoire op deze doelgroep aan, bijvoorbeeld oud Hollandse liedjes zoals De klokken van Arnemuiden en In een blauw geruite kiel. Wij zingen dus niet enkel Shantyliederen en noemen ons om die reden ook een amusementskoor.

Waar zijn jullie gevestigd en wanneer komen jullie bij elkaar?

De repetities zijn op dinsdagavond van 20.00 – 22:00 uur in Dorpshuis De Bongerd, aan de Westendorpweg 10 A in Losdorp.

Wat bieden jullie een nieuw lid?

Wij zijn een koor van ongeveer 30 leden. Plezier staat bij ons hoog in het vaandel. Iedereen is welkom om mee te doen! Onze wekelijkse repetities worden heel goed bezocht. Menig lid komt zelfs al om 19.15 uur om eerst even gezellig met elkaar te kletsen.

We treden ongeveer 25 keer per jaar op. Deze optredens vinden voornamelijk in verpleeg- en verzorgingstehuizen plaats. Daarnaast organiseren we jaarlijks ook een paar andere leuke activiteiten zoals snert eten voorafgaand aan onze jaarvergadering en houden we in augustus een barbecue.

Zijn jullie nog ergens naar op zoek?

We zijn vooral op zoek naar tenoren! Maar uiteraard zijn alle stemmen welkom. Ook jongere leden zijn zeer gewenst, de leeftijd ligt nu tussen de 60-90+ jaar.

Wat is jullie droom? Hoe zien jullie jezelf idealiter over 10 jaar?

Verjonging van het koor zal er voor zorgen dat het koor ook in de verdere toekomst kan blijven bestaan. We willen graag de mensen in de verpleeg- en verzorgingstehuizen blijven voorzien van mooie en voor hun bekende liedjes.

Ben je nieuwgierig geworden en wil je meer weten over deze vereniging? Neem dan een kijkje op hun website.

Meer berichten in: Nieuws | vereniging van de maand

Help, ik ben mijn naam kwijt!

Help, ik ben mijn naam kwijt!

“Wie ik ben? Ik ben het logo van het project Grenzeloos. Ik ben gemaakt door Melanie, zij werkt in het atelier van Cosis in Appingedam. Ik ben leuk, vrolijk, grappig, cool, maar ook heel stoer en...

Lees meer