Vereniging van de maand: Schildersclub Pictura Delfzijl

7 jul 2023 | nieuws, Vereniging van de maand

Iedere maand gaat IVAK op bezoek bij een culturele vereniging in Eemsdelta. Deze keer Amateurschilderclub Pictura Delfzijl!

Hallo Alike, Wil en Tom, kunnen jullie jezelf even kort voorstellen?

Wij zijn Alike Dusseljee, Wil Bagnay en Tom Kolhorn. Alike: “In 1994 ben ik begonnen met schilderlessen en sinds 2013 ben ik lid van Pictura. Ik schilder graag met aquarel en ook met acryl. Momenteel ben ik meer bezig met het schilderen van stillevens met olieverf. Ik doe tevens de PR voor de club.” Wil: “Ik ben gewoon lid van Pictura, ik heb geen bestuursfunctie. Ik schilder bij de club het meest met acryl. Bij de vorige vereniging waar ik lid van was schilderde ik ook wel pastel en aquarel. Dat heb ik bij Pictura nog niet weer gedaan. In mijn werken gebruik ik graag veel kleur.” Tom: “Ik doe het logistiek van de club. Verder schilder ik met graag met olieverf op MDF, ook maak ik de lijsten zelf. Ik schilder graag abc-tjes (zien, fotograferen en dan schilderen).”

Wat kunnen jullie vertellen over de vereniging zelf? 

De club bestaat uit 22 leden. Variërend in de leeftijdscategorie 23 – 80+. “Schilderen houdt ons jong!”, zegt Tom erbij. Driekwart van onze clubleden zijn vrouwen.  

De vereniging is in 1984 opgericht. De club bestond toen uit 12 personen en is ontstaan vanuit een wachtlijst van een andere vereniging. Al snel groeide de groep uit naar 30 leden.

Momenteel hebben we een mooie groep van 22 leden die wekelijks bij elkaar komt. Onder de bezielende leiding van Diane Brodie, een professionele kunstenares, werkt een ieder in zijn of haar eigen stijl aan een thema-opdracht. Terwijl de  leden o.a. geïnspireerd worden door naar andere kunst te kijken, kun je aan de stijl precies herkennen wie het kunstwerk gemaakt heeft. ‘Eigenheid’ speelt bij het schilderen een belangrijke rol.

Aankomend jaar bestaat de vereniging 40 jaar. Hoe dit jubileumjaar vormgegeven wordt, dat laten we nog even in het midden. Wel kunnen we al zeggen dat we jubileumexposities houden in het MuzeeAquarium en in het Gezondheidscentrum Molenbergplein in Delfzijl.

Waar zijn jullie gevestigd en wanneer komen jullie bij elkaar?

We komen van september tot juni elke woensdagavond bij elkaar van 19:00 – 21:30 uur in ‘de Ringen’, prins Bernhardlaan 1 in Delfzijl.

Wat bieden jullie een nieuw lid? 

Om bij ons lid te kunnen worden hebben we als enige verwachting dat je al een beetje ervaring hebt in het schilderen. Wij komen bij elkaar om samen met andere amateurschilders te schilderen en elkaar te inspireren. Tijdens het schilderen zijn we heel erg gefocust op ons eigen werk. We bedenken met elkaar een thema. Onze leidster loopt bij een ieder langs om wat tips te geven, maar ruimte om les te geven is er niet. Hiervoor adviseren wij toch om les te nemen. Ook neem je je eigen materiaal mee naar de clubavond.

Verder organiseren we twee maal per jaar een expositie. Wie wil kan hier aan meedoen, het is niet verplicht. Ook bezoeken we musea.

Zijn jullie nog ergens naar op zoek?

We zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Een beetje verjonging is ook wenselijk voor behoud van de club in de toekomst.  We zijn vooral op zoek naar mensen die het gezellig vinden om samen met andere dezelfde passie te delen.

Willen jullie iets bijzonders met ons delen?

Met ons 30 – jarig jubileum hebben wij meegewerkt aan het project ‘De laatste vriend van Napoleon’. Wij hebben toen een panorama geschilderd van de oude vesting in 1814 van Delfzijl. Deze panorama was 23 meter lang en 1,5 meter hoog en stond opgesteld in Molen Adam in Delfzijl. Zo kon men ervaren hoe het uitzicht vanaf de molen in die tijd was.

Wat is jullie droom? Hoe zien jullie jezelf idealiter over 10 jaar?

Dat we dan nog steeds dezelfde enthousiaste club zijn met minstens hetzelfde aantal leden.

Ben je nieuwgierig geworden en wil je meer weten over deze vereniging? Neem dan een kijkje op hun facebook-pagina.

Meer berichten in: nieuws | Vereniging van de maand