Vereniging van de maand: Rederijkerskamer Sappho Loppersum

12 dec 2023 | nieuws, Vereniging van de maand

Iedere maand gaat IVAK op bezoek bij een culturele vereniging in Eemsdelta. Deze keer bij de Rederijkerskamer Sappho uit Loppersum!

Hallo Annette, kun jij jezelf even kort voorstellen?

Ik ben Annette Sins. Ik woon in Loppersum en ik ben voorzitter van Rederijkerskamer Sappho. Dat ben ik sinds november 2017. Ook ben ik spelend lid. Dit vind ik heel leuk om te doen.
Hoe ik bij Sappho ben gekomen? Ik heb in het verleden wel eens meegedaan aan een workshop, dat vond ik erg leuk. Toen ik in 2009 in Loppersum kwam wonen had ik me voorgenomen om bij de lokale toneelvereniging te gaan spelen. Uiteindelijk heeft dit wel een paar jaar geduurd voordat ik mij aanmeldde. Dit kwam doordat ik deze paar jaar nog in Utrecht werkte en geen tijd over had voor iets ernaast. Maar toen ik eenmaal was aangemeld, werd ik ook al snel voorzitter!

Wat kunnen jullie vertellen over de vereniging zelf?

Sappho bestaat al heel lang! We zijn opgericht in 1860 als Rederijkerskamer. In die tijd had je veel Rederijkerskamers overal in het land en met name in de 19e eeuw, rond 1850 kwamen ze ook meer op in Groningen.
Aanleiding hiervoor was dat de mobiliteit verbeterde en de Groningers wilden zich wat meer oriënteren op het Westen. Maar Groningen werd gezien als achtergebleven gebied en toen dachten de Groningers: als we nou heel goed Nederlands spreken, dan hebben we meer kans op een positie in het Westen. En zo werden er toen allerlei Rederijkerskamers opgericht om met name de spraakkunst te verbeteren.
Men kwam toen één keer per week bij elkaar voor voordrachten, improvisaties, gedichten en uiteindelijk ook toneeluitvoeringen waarbij de nadruk lag op het echt goed Nederlands spreken. In het begin mochten alleen mannen lid zijn, maar rond 1900 mochten ook vrouwen deelnemen.
Er was ook een provinciaal verbond van Rederijkerskamers. Die hebben in het verleden veel concoursen georganiseerd waar je prijzen kon winnen. Toen Sappho in de jaren ‘70/’80 en begin ‘90 nog groter was deden wij ook mee aan deze concoursen en hebben ook wel prijzen gewonnen.

Door de jaren heen is het Rederijken -de voordrachten en vertelkunst- wat minder geworden. En nu concentreren we ons vooral op toneelspelen. Er is ook overwogen om onze naam te veranderen en er Toneelvereniging Sappho er van te maken. Maar we willen toch wel hechten aan de traditie en een Rederijkerskamer blijven. Het is ook een stukje erfgoed. Daarbij willen we wel vermelden dat we een heel toegankelijke en gezellige groep zijn voor iedereen!

De vereniging bestaat op dit moment uit 16 leden, waarvan 11 leden actief spelen. De huidige verdeling van de spelende leden zijn 3 mannen en 8 vrouwen. Onze leden komen voornamelijk uit Loppersum, maar ook uit Leermens en Groningen.

Waar zijn jullie gevestigd en wanneer komen jullie bij elkaar?

We oefenen momenteel in’ Zonnehuis Wiemersheerd’, Schepperij 2 in Loppersum. Dit doen wij wekelijks. We hebben geen vaste avond, de repetitiemomenten hangen af van wanneer de regisseur kan.

Wat bieden jullie een nieuw lid?

Wij zijn een hele gezellige groep. We spelen stukken in het Nederlands, je hoeft dus geen Gronings dialect te kunnen spreken. We spelen o.a. blijspelen, maar ook serieuzere stukken van gerenommeerde schrijvers als Alan Ayckbourn, Shakespeare en Maria Goos.

We streven naar één uitvoering per jaar. Ons seizoen loopt van september tot maart. Naast het jaarlijkse optreden dragen we ook af en toe lokaal ons steentje bij aan een evenement door de sfeer een beetje op te leuken met datgene waar we goed in zijn: acteren/ improvisatie.
Binnen onze leden zijn er een paar mensen die het stukje Rederijken willen oppakken. De vertelkunst, de gedichten en de poëzie. En we proberen ook regelmatig een improvisatiecursus aan te bieden voor de leden en ook niet leden.
Om lid te worden van onze vereniging hoef je nog geen ervaring te hebben, je hoeft ook geen auditie te doen. Er is geen drempel om met ons mee te kunnen doen.

Zijn jullie nog ergens naar op zoek?

Tegenwoordig lukt het ons als kleiner gezelschap niet om hele grote stukken te spelen, wellicht is dit in de toekomst wel weer mogelijk als we weer meer leden krijgen. We zijn vooral op zoek naar jongere leden. Ook jeugd is welkom!

Willen jullie iets bijzonders met ons delen? 

In juni werken wij mee aan de feestweek. Deze vindt plaats van 21-30 juni 2024. We houden dan een openluchtvoorstelling gerelateerd aan de jaren ‘60. En op korte termijn voeren wij een heel leuk kerstspel op genaamd “Een Kerst Experience”.  In dit blijspel laat gastvrouw Gerda zien hoe je het perfecte kerstdiner organiseert. Helaas pakt het anders uit dan gehoopt.
We voeren dit stuk 3 keer uit, en wel op 15-16-17 december in de ‘Eikemaheert’ aan de Stedumerweg 28 in Loppersum.
Meer informatie kan je op onze website en Facebookpagina vinden.
Graag vooraf aanmelden.

Wat is jullie droom?

Onze droom is dat we nog lang kunnen blijven doorspelen met hopelijk nieuwe aanwas en met name jongere mensen. Toneelspelen biedt enorm veel gezelligheid en biedt ook allerlei kansen om jezelf te ontplooien. Hoe meer leden, hoe meer mogelijkheden om met elkaar mooie dingen te maken.

Ben je nieuwgierig geworden en wil je meer weten over deze vereniging? Neem dan een kijkje op hun website.


Meer berichten in: nieuws | Vereniging van de maand

Zomervakantie 2024

Zomervakantie 2024

Tijdens de zomervakantie is IVAK van maandag 22 juli tot maandag 2 september gesloten.   Een heel fijne vakantie toegewenst! 

Lees meer
langs de Mooie Muren van Stadskanaal

langs de Mooie Muren van Stadskanaal

Helemaal in stijl vertrok de kersverse projectgroep Trots op je Thuis voor een street art excursie naar Stadskanaal, naar de 6 Mooie Muren van Stadskanaal. Doel: elkaar ontmoeten, beter leren kennen...

Lees meer
KIEK ONS Baaierm

KIEK ONS Baaierm

Bierum lijkt het einde van de wereld, maar voor ons, de jeugd in Bierum, is het juist het begin van de wereld en hier woont een heleboel leuke jeugd met allemaal verschillende interesses. Wij maken...

Lees meer