Vereniging van de maand: christelijke muziekvereniging CBS

25 apr 2023 | Nieuws, vereniging van de maand

Iedere maand gaat IVAK op bezoek bij een culturele vereniging in Eemsdelta. Deze keer de muziekvereniging CBS uit Spijk/ Bierum!

Hallo Akke, Loes en Nieck, kunnen jullie jezelf even kort voorstellen?

Wij zijn Akke Leijenaar, Loes Pijper en Nieck de Waal. Loes: “Binnen het orkest speel ik de hoorn. Ik ben in 2010 lid geworden. Ik ben er een paar jaar tussenuit geweest, maar in 2020 ben ik weer begonnen. Ook ben ik sinds 1,5 jaar de secretaris en zit ik in de muziekcommissie.”
Nieck: “Ik ben algemeen bestuurslid en zit ook in de muziekcommissie. Ook speel ik bij de Bierspiekers, het dweilorkest van de vereniging. Binnen de fanfare speel ik sinds een jaar klarinet en bij de Bierspiekers speel ik slagwerk.” Akke: “Ik speel hoorn en ben sinds 2008 lid. Ik ben al heel wat jaren de voorzitter van de vereniging, ik denk dat ik bezig ben met mijn laatste termijn.” Later in het gesprek sluit Arenda Visser ook aan. Zij speelt saxofoon bij de vereniging en houdt zich bezig met o.a. de leerlingen.

Wat kunnen jullie vertellen over de vereniging zelf?

Onze vereniging heet CBS. We zijn in 1973 gefuseerd uit Concordia Spijk en Luinga uit Bierum. Eerst heette het fusieorkest Concordia Luinga , maar toen werd als snel besloten om het orkest tijdelijk als werknaam Combinatie Bierum Spijk (CBS) te noemen. Uiteindelijk is de naam CBS een begrip geworden en is deze naam aangehouden. We traden met de vorige dirigent een aantal keren per jaar op. Onze huidige dirigent wil graag vaker optreden.

Dit jaar geven we 3 officiële concerten en op 4 mei spelen we tijdens Dodenherdenking in Spijk en soms ook in Bierum. Voorgaande jaren speelden we ook tijdens Muziekfestival Delfzijl. Verder begeleiden we nog wat kerkdiensten en rond de kerst spelen we vaak ook nog tijdens de kerkdienst en bij kerstwandelingen. Ook dorpen die geen eigen orkest hebben, weten ons te vinden. En die vraag neemt ook wel steeds meer toe.

Naast de fanfare hebben we ook een dweilorkest De Bierspiekers. Ze hebben vaak een aantal optredens per maand. Zo spelen ze bijvoorbeeld op Koningsdag en ook bij de sinterklaasintochten, carnavalsoptochten en overige evenementen. Onlangs hebben ze bij de Urban Trail in de Euroborg gespeeld.

Onze leden komen vooral uit Bierum en Spijk en de directe omgeving, maar er zijn ook leden uit bijvoorbeeld Scheemda, Kantens en Appingedam en leden die in Stad zijn gaan wonen, maar wel lid zijn gebleven. Men voelt dus verbondenheid met de vereniging. Wat wel bijzonder aan ons orkest is dat wij ook een klarinettist hebben. Dit hoort niet in de basisbezetting van een fanfare, maar wij willen toegankelijk zijn voor een ieder die muziek maakt en lid van de vereniging wil worden. Uiteraard moet het wel een beetje bij het orkest passen, daar wordt wel naar gekeken. Uiteraard willen we in de kern wel een fanfare blijven. Ons uitgangspunt is ‘wees welkom’ en dan kijken we of het kan.

Waar zijn jullie gevestigd en wanneer komen jullie bij elkaar?

De repetities zijn op maandagavond van 19.30-21.30 uur afwisselend in “MFC Spijk”, aan de Nesweg 1 in Spijk en in “Irene”, aan de Hereweg 27 in Bierum (dit wisselt om de 1 á 2 jaar).

Zijn er voorwaarden waaraan je moet voldoen om lid te kunnen worden?

De officiële regel is dat je een A-diploma moet hebben. Maar, de oudere spelers hebben vaak geen diploma maar wel het gewenste niveau, we zijn niet heel streng hierin. Het is vooral belangrijk dat iemand een beetje kan meekomen in het orkest.

Wat bieden jullie een nieuw lid?

We zijn een hele gezellige vereniging. Naast de wekelijkse repetitie geven we een paar optredens per jaar en begeleiden we kerkdiensten. Ons orkest is geen prestatieorkest. We hebben veel leden die voor de gezelligheid komen. Maar, om de leden die wel wat uitdaging zoeken tegemoet te komen, nemen we wel eens deel aan een concours. Ook dan draait het vooral om het gezellige uitje. Wat betreft speelniveau zitten wij ongeveer in de 3e divisie.

Zijn jullie nog ergens naar op zoek?

We zijn vooral op zoek naar jeugdleden/ leerlingen. Corona heeft ons geen goed gedaan, hierdoor is de werving stil komen te liggen. We proberen nu via scholenacties leerlingen te werven. Ook zij-instromers zijn gewenst. Vooral bugelspelers, trombonisten en slagwerkers zijn zeer welkom!

Willen jullie iets bijzonders met ons delen?

CBS bestaat dit jaar 50 jaar. Dit hebben wij in maart gevierd met een jubileumconcert in Bierum. Dit was een groot feest. Dit was ons eerste grote optreden na de Corona-periode. Dat is dan zo’n fijn gevoel.

Om ons jubileumjaar vorm te geven hebben we goed nagedacht over de opzet. Omdat CBS een fusieorkest is, was het allereerst de vraag wáár we het concert gaan houden, doen we dat in Bierum of doen we dat in Spijk? Toen hebben we besloten om een jubileumconcert te geven in Bierum én in Spijk. Zo hebben we twee keer feest! We wilden niet twee keer hetzelfde programma spelen. We hebben die 50 jaar in tweeën gehakt.

Het eerste concert speelden we stukken uit de eerste 25 jaar van het bestaan van het orkest en het tweede concert spelen we stukken gebaseerd op de tweede helft van ons bestaan. Het eerste concert was dus in het teken van de periode 1973-1998 en vond plaats in Bierum. Tijdens het spelen werd er beeldmateriaal uit die periode getoond en er werden leuke anekdotes en persoonlijke verhalen bij een stuk verteld.
Het tweede jubileumconcert gaat plaatsvinden op 4 november 2023 in Spijk. Dan zal er een programma gespeeld worden gebaseerd op de jaren 1998-2023. De leden denken mee over de stukken die ze dan (weer) op de stander willen hebben, want ja, er zijn veel mooie stukken gespeeld in deze periode.
Op vrijdag 2 juni, tijdens de feestweek in Spijk, gaan we extra uitpakken door een optreden te geven samen met Erwin de Vries.

Wat is jullie droom? Hoe zien jullie jezelf idealiter over 10 jaar?

Dat we ons 60-jarig jubileum mogen vieren met een nog groter ledenaantal van enthousiaste muzikanten!

Ben je nieuwgierig geworden en wil je meer weten over deze vereniging? Neem dan een kijkje op hun website!

Meer berichten in: Nieuws | vereniging van de maand

Help, ik ben mijn naam kwijt!

Help, ik ben mijn naam kwijt!

“Wie ik ben? Ik ben het logo van het project Grenzeloos. Ik ben gemaakt door Melanie, zij werkt in het atelier van Cosis in Appingedam. Ik ben leuk, vrolijk, grappig, cool, maar ook heel stoer en...

Lees meer