Vereniging van de maand: In Corpore

28 nov 2022 | nieuws, Vereniging van de maand

Iedere maand gaat IVAK op bezoek bij een culturele vereniging in Eemsdelta. Deze keer de muziekvereniging In Corpore uit Wagenborgen!

Hallo Klaas en Tinka, kunnen jullie jezelf even kort voorstellen? 

Wij zijn Klaas Koning en Tinka de Vries. Klaas: “Ik ben sinds 2002 lid van de vereniging en ik speel de bugel, dit doe ik al vanaf mijn 10e. Ik speel nu dus al 45 jaar bugel en ben daarnaast al bijna 15 jaar voorzitter van deze mooie vereniging.”   

Tinka: “Ik ben lid van In Corpore sinds 1986 en ben daarnaast ook al 15 jaar secretaris. Ik speel sopraansaxofoon, ik ben op mijn 9e begonnen op de altsaxofoon en ben na 2 jaar overgestapt op de sopraansaxofoon. Ik speel nog steeds op dezelfde saxofoon.” 

Wat kunnen jullie vertellen over de vereniging zelf?  

Onze vereniging heet In Corpore. Ooit waren er twee verenigingen in Wagenborgen: Laus Deo en Ons Genoegen. In 1970 zijn deze twee verenigingen gefuseerd: In Corpore was geboren. Een toepasselijke naam: twee verenigingen in één lichaam. De naam is qua uitspraak wat verbasterd. Het is een Latijnse naam, maar tegenwoordig wordt het veelal op zijn Gronings uitgesproken. Onze vereniging komt uit in de 3e divisie en bestaat uit ongeveer 40 leden.  
  
We zijn wel echt een dorpsfanfare, het zijn veelal mensen uit Wagenborgen die lid zijn. Ook mensen die verhuisd zijn, maar oorspronkelijk uit Wagenborgen komen, zijn lid gebleven van de club. Er spelen ook muzikanten uit omliggende dorpen mee, denk aan Siddeburen en Termunten. En afgelopen jaren ook een paar mensen van verder weg, die echt bewust via mond-tot-mondreclame voor deze vereniging kiezen. Ongeveer 75% van de leden komt uit Wagenborgen en kiest dus automatisch voor de eigen vereniging en 25% komt van buitenaf en kiest bewust voor dit orkest omdat specifiek dit orkest hun aanspreekt.  
  
Naast het fanfareorkest hebben we een streetband: Laif. We hebben momenteel niet veel leerlingen, maar het kan zo maar zijn dat er n.a.v. een wervingsactie op de school in Wagenborgen er weer zodanig veel leerlingen zijn dat we weer een leerlingengroep beginnen. De huidige leerlingen volgen lessen en spelen voorafgaand aan de repetitie altijd samen, begeleid door één van onze leden. Daarnaast worden ze betrokken bij het grote orkest en groeien zo langzaam aan in het orkest door hun te betrekken bij specifieke optredens. 

Waar zijn jullie gevestigd, en wanneer komen jullie bij elkaar?   

De repetities zijn op maandagavond van 19.30-22.00 uur in ons eigen clubgebouw ’t Schoultje, aan de Kokslaan 5 in Wagenborgen. 

Zijn er voorwaarden waaraan je moet voldoen om lid te kunnen worden?  

Het mooiste is als mensen met een B-niveau instromen, want dan heeft men al het basisniveau om gelijk volwaardig met het orkest mee te kunnen spelen. Mensen met A-niveau zijn ook welkom. Met hun stellen we samen een opleidingsplan op om uiteindelijk toch op B-niveau uit te komen. 

Wat bieden jullie een nieuw lid?  

Wij bieden een wekelijkse repetitie en diverse optreedmomenten per jaar zoals jaarlijkse deelname aan het ONFK (Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen) of het Gouden Spiker Festival, deelname aan het muziekfestival Delfzijl, een zomeravondconcert voor de zomerstop, een herfstconcert met een bekende artiest, om het jaar een kerstconcert, begeleiden van de kerstnachtdienst en kerstochtend, 2 à 3 kerkdiensten en af en toe een groot optreden. Zo leveren we ook een mooie bijdrage aan de gemeenschap.   

Ook ondernemen we gezellige acties met elkaar, zoals de jaarlijkse oliebollenactie op 30 en 31 december. Dan gaan we met zo’n 25 man in twee dagen 20.000 oliebollen bakken en deze vervolgens verkopen. Naast dat dit gezellig is om te doen, levert het de club veel inkomsten op en van de opbrengst kunnen we weer nieuwe instrumenten en bladmuziek aanschaffen. 

Zijn jullie nog ergens naar op zoek?  

We zoeken nog bugelspelers en slagwerkers! 

Willen jullie iets bijzonders met ons delen?  

Onze vereniging bestaat sinds 1970. We hebben onlangs ons 50-jarig jubileum gevierd, dit zou eigenlijk in 2020 gebeuren, maar vanwege corona kon dit niet. Afgelopen oktober hebben we een prachtig jubileumconcert gegeven samen met zangeres Jennie Lena.  

Wat is jullie droom? Hoe zien jullie jezelf idealiter over 10 jaar?  
We willen graag de goede band met het dorp Wagenborgen behouden, want wij voelen ons onlosmakelijk verbonden met het dorp en zijn bewoners. Over 10 jaar willen we nog steeds een goede promotor voor het dorp Wagenborgen zijn en een vereniging die op muzikaal gebied nog steeds met veel plezier en verbondenheid kan presteren.

Ben je nieuwgierig geworden en wil je meer weten over deze vereniging? Neem dan een kijkje op hun website!

Meer berichten in: nieuws | Vereniging van de maand