Vereniging van de maand: Fotoclub Spiekster Kiekers

21 feb 2023 | nieuws, Vereniging van de maand

Iedere maand gaat IVAK op bezoek bij een culturele vereniging in Eemsdelta.
Deze keer fotoclub Spiekster Kiekers uit Spijk!

Hallo Peter en José, kunnen jullie jezelf even kort voorstellen?

Wij zijn Jan Peter Kapteijn en José Huisman. Jan Peter: ”Ik ben de oprichter van deze club. 17 jaar geleden ben ik in Spijk komen wonen. Ik was fotograaf van beroep en zag het oprichten van een fotoclub als middel om in Spijk mensen te leren kennen. We hebben hiervoor, op de jaarmarkt, reclame gemaakt en binnen de kortste keren hadden we een fotoclub. Ik geef nog steeds leiding aan deze club, maar geef nu langzamerhand taken over aan anderen.”
José: ”Ik ben naast lid ook de secretaris én penningmeester van de club.”

Wat kunnen jullie vertellen over de vereniging zelf?

De club bestaat uit 14 personen. Dit zijn allemaal hobby-fotografen. De leden komen behalve uit Spijk ook uit bijvoorbeeld Uithuizermeeden, Beerta, Appingedam en Ten Boer.
Tijdens de clubavonden tonen wij foto’s, die wij naar aanleiding van een onderwerp hebben gemaakt, en praten hier met elkaar over. Behalve het onderwerp zijn er verder geen voorwaarden waar een foto aan moet voldoen. Of je de foto nou maakt met een fototoestel of je mobiele telefoon, of welk niveau je hebt is om het even. Het doel van de club is om mensen te stimuleren om te gaan fotograferen. Dit doen we de door de onderwerpen te bespreken, door de foto’s te exposeren en door fototochten te organiseren.

Tijdens het bespreken van de foto’s geven we elkaar geen kritiek, maar benoemen we verbeterpunten. We benoemen de sterke punten van de foto en we geven elkaar tips op het gebied van compositie en techniek. We kiezen elke maand de foto die we het beste vinden. De foto’s kunnen door de leden zelf op onze website geplaats worden.
De persoonlijke ambities van de leden zijn heel divers. Het ene lid vindt sluitertijd, ISO-waardes en statieven heel belangrijk en een ander lid vindt niet de techniek het belangrijkste, maar wil anders leren kijken naar een onderwerp. De meeste leden willen gewoon fotograferen.

Waar zijn jullie gevestigd en wanneer komen jullie bij elkaar?

De clubavonden zijn elke 3e donderdag van de maand (behalve in juli en augustus) van 19:45 – 22:00 uur in het Dorpshuis, Nesweg 1 in Spijk.

Wat bieden jullie een nieuw lid?

Bij onze club heerst geen groot competitiegevoel en er is weinig verloop van leden. Dit zegt wel iets over de onderlinge sfeer. Wij zijn een club voor iedereen die geïnteresseerd is in fotografie. Naast de clubavonden organiseren wij exposities en een paar keer per jaar fototochten. Leden spreken dan onderling wat met elkaar af, of we gaan met de hele club naar bijvoorbeeld de stad Groningen of naar plekjes in de eigen omgeving.

Zijn jullie nog ergens naar op zoek?

Iedereen die lid wil worden van onze club is welkom! Wel is het zo dat wij er niet naar streven om heel veel groter te worden. We willen wel elk lid aandacht kunnen geven tijdens de clubavonden. Maar als iemand geïnteresseerd is, kan diegene natuurlijk contact met ons opnemen.

Willen jullie iets bijzonders met ons delen?

Eén van de leden komt bijna dagelijks, minstens drie maal per week, op dezelfde plek. ’s Ochtends wandelt hij naar de dijk en dan maakt hij foto’s. De laatste clubavond heeft hij een hele serie van deze foto’s laten zien. Verschillende lichtomstandigheden, eb en vloed, veranderende details. Telkens vanaf dezelfde plek foto’s genomen. Dit was zo’n boeiende fotoserie! Verschillende luchten, sferen echt heel erg indrukwekkend. Door middel van fotografie ga je heel anders naar je omgeving kijken.

Wat is jullie droom? Hoe zien jullie jezelf idealiter over 10 jaar?

Dat de club dan ook bestaat uit jongere leden, meer divers.

Ben je nieuwgierig geworden en wil je meer weten over deze vereniging? Neem dan een kijkje op hun website!

Meer berichten in: nieuws | Vereniging van de maand

Zomervakantie 2024

Zomervakantie 2024

Tijdens de zomervakantie is IVAK van maandag 22 juli tot maandag 2 september gesloten.   Een heel fijne vakantie toegewenst! 

Lees meer
langs de Mooie Muren van Stadskanaal

langs de Mooie Muren van Stadskanaal

Helemaal in stijl vertrok de kersverse projectgroep Trots op je Thuis voor een street art excursie naar Stadskanaal, naar de 6 Mooie Muren van Stadskanaal. Doel: elkaar ontmoeten, beter leren kennen...

Lees meer
KIEK ONS Baaierm

KIEK ONS Baaierm

Bierum lijkt het einde van de wereld, maar voor ons, de jeugd in Bierum, is het juist het begin van de wereld en hier woont een heleboel leuke jeugd met allemaal verschillende interesses. Wij maken...

Lees meer