Vereniging van de maand: Damster Komedie

26 dec 2022 | nieuws, Vereniging van de maand

Iedere maand gaat IVAK op bezoek bij een culturele vereniging in Eemsdelta. Deze keer de toneelvereniging Damster Komedie uit Appingedam!

Hallo Anneke en Hennie, kunnen jullie jezelf even kort voorstellen?

Wij zijn Anneke van Bostelen en Hennie Plat en al lange tijd spelers bij de Damster Komedie. Anneke: “Wij werken niet echt met functies, omdat wij geen officiële vereniging zijn. Ik zie mijzelf als algemene assistente, het manusje van alles. En ik ben al 40 jaar lid en onderdeel van onze vereniging.” Hennie: “Ik ben ruim 20 jaar lid en ik heb de rol van penningmeester op mij genomen.”

Wat kunnen jullie vertellen over de vereniging zelf? 

De vereniging heet Damster Komedie en wij zijn gevestigd in Appingedam. De ‘vereniging’ bestaat al 40 jaar. We zeggen ‘vereniging’ tussen haakjes, want officieel zijn wij geen vereniging. Wij zijn wat ze noemen een informele groep.

Wij zijn een toneelgezelschap die vooral blijspelen speelt, maar we spelen ook af en toe kluchten. Vroeger speelden we altijd in het Gronings dialect, tegenwoordig is het wat meer gemengd met ABN. Dit komt doordat de jongere leden veelal geen Gronings meer spreken. En omdat we toegankelijk willen zijn voor iedereen passen wij ons hierop aan.

Wij zijn een toneelgroep die de onderlinge gezelligheid belangrijk vindt. We hebben altijd wel een vaste kerngroep en daaromheen wisselende leden. Na de coronaperiode hebben we een aantal jongere leden erbij gekregen. Onze groep bestaat momenteel uit 9 spelende leden., waarvan 6 dames en 3 heren, variërend in leeftijd tussen de 25 en 65+. En daaromheen hebben we nog ondersteunende mensen.

Waar zijn jullie gevestigd, en wanneer komen jullie bij elkaar?  

De repetities zijn op maandagavond van 19.30-22.00 uur, en de laatste repetities voor een voorstelling van 19.00-22.00 uur. We repeteren in de periode tussen september en eind januari in het oude ASWA gebouw aan de Burgemeester Klauckelaan 16 in Appingedam.

Zijn er voorwaarden waaraan je moet voldoen om lid te kunnen worden? 

De enige voorwaarde is dat er een onderlinge klik moet zijn met de rest van de groep.

Wat bieden jullie een nieuw lid? 

We zijn een laagdrempelige en gezellige groep om bij aan te sluiten. Een potentieel nieuw lid kan eerst een keer komen kijken om de sfeer te proeven en wellicht al een beetje meedoen. Wij houden van afwisseling en willen buiten onze jaarlijkse uitvoering ook wel de samenwerking opzoeken met andere initiatieven en sluiten graag aan op festivals, zo hebben we onze medewerking verleend aan theaterproductie Reisbureau De Vliegende Hollander. Bezoekers maakten met het fictieve reisbureau een rondvaart op het Damsterdiep, en wij zorgden samen met o.a. koren en professionals voor de invulling.
Ook vinden we het leuk om af en toe gezamenlijke uitjes te organiseren zoals samen uit eten gaan of bbq’en. Dit doen we om de onderlinge band met elkaar te versterken. De jongere leden van onze vereniging vinden het ook leuk om na een uitvoering nog even met elkaar op stap te gaan.

Zijn jullie nog ergens naar op zoek? 

Extra mannelijke spelers zou op dit moment heel wenselijk zijn.

Willen jullie iets bijzonders met ons delen? 

Wij maken een boel leuke momenten met elkaar mee en zijn altijd in voor iets ludieks. Zo hebben wij eens met vier van onze leden als figurant gespeeld in de televisieserie Goede Tijden, Slechte Tijden. Wij speelden bruiloftsgasten en we hadden een zeer lastige tekst waar we veel op hebben moeten studeren. De tekst die wij moesten zeggen was: “Proost!”. Nu zou je denken dat je dan snel klaar bent. Nou, het heeft ons de hele dag gekost en de scène moest wel drie keer overgedaan worden. Helaas was de wijn in onze glazen niet echt bedoeld om op te drinken. Maar we hebben wel een hele leuke dag gehad!

Wat is jullie droom? Hoe zien jullie jezelf idealiter over 10 jaar? 
We willen graag de goede band met vooral de inwoners van Appingedam behouden, en hun dicht bij huis voorstellingen kunnen bieden. En als je dan toch mag dromen, zou het wel heel ideaal zijn als wij over 10 jaar met een grote groep volwassenen én een groep jongeren mooie voorstellingen kunnen verzorgen in onze mooi Daam!

Ben je nieuwgierig geworden en wil je meer weten over deze vereniging? Neem dan een kijkje op hun website!

Meer berichten in: nieuws | Vereniging van de maand