Ontdek Eemsdelta: Paviljoen Coop Himmeblau

19 dec 2022 | Nieuws

Foto: David Woltinge

Ontdek Eemsdelta is een maandelijkse blog over kunst in de openbare en cultureel erfgoed in deze gemeente.

Wat staat daar op de dijk?

Rijd of loop je in Delfzijl richting de dijk dan is een bijzonder kunstwerk van roodbruin staal niet te missen. Op drie poten staat een kubusvorm, waarvan een van de wanden lijkt losgewaaid. Zijn stroken staal een soort vliegend dak?

Via een loopbrug kom je erin en merk je dat vloeren en wanden niet haaks op elkaar staan.
Dat is niet voor niets: de Oostenrijkse architectengroep Coop Himmelb(l)au wil er de verwarring en onzekerheid in de samenleving mee uitdrukken. De stijl waarin deze architecten werken heet deconstructivisme, een bouwstijl die eind jaren ’80 ontstond. Dit kunstwerk, met de naam Video Clip Folly (1990) is daar een duidelijk voorbeeld van: alles is schots en scheef en ziet er chaotisch en gefragmenteerd uit. Hier vind je meer informatie.

Wie in Groningen vanuit het station naar de binnenstad loopt, komt nog een bouwwerk van deze architectengroep tegen: een van de paviljoens van het Groninger Museum is ook van Coop Himmelb(l)au. Herken je de overeenkomsten?

Meer berichten in: Nieuws

Help, ik ben mijn naam kwijt!

Help, ik ben mijn naam kwijt!

“Wie ik ben? Ik ben het logo van het project Grenzeloos. Ik ben gemaakt door Melanie, zij werkt in het atelier van Cosis in Appingedam. Ik ben leuk, vrolijk, grappig, cool, maar ook heel stoer en...

Lees meer