Ontdek Eemsdelta: Paviljoen Coop Himmeblau

19 dec 2022 | nieuws

Foto: David Woltinge

Ontdek Eemsdelta is een maandelijkse blog over kunst in de openbare en cultureel erfgoed in deze gemeente.

Wat staat daar op de dijk?

Rijd of loop je in Delfzijl richting de dijk dan is een bijzonder kunstwerk van roodbruin staal niet te missen. Op drie poten staat een kubusvorm, waarvan een van de wanden lijkt losgewaaid. Zijn stroken staal een soort vliegend dak?

Via een loopbrug kom je erin en merk je dat vloeren en wanden niet haaks op elkaar staan.
Dat is niet voor niets: de Oostenrijkse architectengroep Coop Himmelb(l)au wil er de verwarring en onzekerheid in de samenleving mee uitdrukken. De stijl waarin deze architecten werken heet deconstructivisme, een bouwstijl die eind jaren ’80 ontstond. Dit kunstwerk, met de naam Video Clip Folly (1990) is daar een duidelijk voorbeeld van: alles is schots en scheef en ziet er chaotisch en gefragmenteerd uit. Hier vind je meer informatie.

Wie in Groningen vanuit het station naar de binnenstad loopt, komt nog een bouwwerk van deze architectengroep tegen: een van de paviljoens van het Groninger Museum is ook van Coop Himmelb(l)au. Herken je de overeenkomsten?

Meer berichten in: nieuws

logo Grenzeloos heeft een naam

logo Grenzeloos heeft een naam

Pssst, moet je horen! IK HEB EEN NAAM! EN HIJ IS MOOOOIIII! Ik ben echt zo ontzettend blij en trots! En weet je? Meer dan 150 mensen hebben speciaal voor mij nagedacht over een naam voor mij. Als...

Lees meer
terugblik op Erfenis van de Stilte

terugblik op Erfenis van de Stilte

Theatermaker Afra Rijkhoff blikt terug op de voorstelling Erfenis van de Stilte. “Wat was dit een goede eerste pilot. Beter dan we ooit hadden mogen hopen! Onze spelersgroep was echt een ontzettende...

Lees meer