Nieuwe subsidieregelingen

16 nov 2022 | nieuws

Volgend jaar is het officieel 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij heeft afgeschaft.

Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden – dat loopt van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 – wordt een jaar lang extra aandacht besteed aan dit belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis.

Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Mondriaan Fonds hebben gezamenlijk in totaal 2 miljoen euro subsidie beschikbaar voor initiatieven die bijdragen aan het vergroten van kennis, bewustzijn en zichtbaarheid van het slavernijverleden, ook voor volgende generaties.

Bij de subsidieregeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie ligt de focus op participatieve activiteiten waarbij de deelnemers actief betrokken zijn. Deze subsidie is voor initiatieven waarin onderdelen van de geschiedenis en slavernij naar voren komen, educatiemateriaal gecreëerd wordt, helingsprocessen gestimuleerd worden of (internationale) samenwerking tussen instellingen opgezet wordt. Rond half januari 2023 opent deze subsidieregeling, waarvoor 1 miljoen euro beschikbaar is.

Het Mondriaan Fonds stelt in november 2022 een subsidieregeling open voor de andere 1 miljoen, waarbij de focus ligt op receptieve activiteiten zoals presentaties, tentoonstellingen en voorstellingen.

Wil jij een bijdrage leveren aan dit herdenkingsjaar en heb je een idee wat je zou willen organiseren, maar weet je even niet zo goed hoe dit aan te pakken? Via IVAK denken we graag met je mee! Stuur ons dan een bericht naar cultuur@ivak.net.

Meer berichten in: nieuws

logo Grenzeloos heeft een naam

logo Grenzeloos heeft een naam

Pssst, moet je horen! IK HEB EEN NAAM! EN HIJ IS MOOOOIIII! Ik ben echt zo ontzettend blij en trots! En weet je? Meer dan 150 mensen hebben speciaal voor mij nagedacht over een naam voor mij. Als...

Lees meer
terugblik op Erfenis van de Stilte

terugblik op Erfenis van de Stilte

Theatermaker Afra Rijkhoff blikt terug op de voorstelling Erfenis van de Stilte. “Wat was dit een goede eerste pilot. Beter dan we ooit hadden mogen hopen! Onze spelersgroep was echt een ontzettende...

Lees meer