Kunstkerk Warffum: denken met je handen

14 nov 2022 | nieuws

Blog geschreven door Geesje Drenth, icc’er op OBS De Zandplaat in ’t Zandt

Twee jaar geleden las ik een artikel in de krant over een bijzonder initiatief in de voormalige gereformeerde kerk van Warffum. Gerry Jonker, de oprichtster van Kunstkerk Warffum, vertelde hierin dat ze scholen ontvangen om binnenschoolse lessen te geven op een bijzondere buitenschoolse locatie. De kinderen worden geïnspireerd voor vakwerk en ambacht: ‘denken met je handen’. Vakdocenten geven onder andere lessen in dans, drama, muziek, houtbewerken, vilten, kleien, schilderen en tekenen. De leerlingen worden met een bus opgehaald van school en ook weer teruggebracht. De dag wordt verdeeld in twee delen waarbij er een dagdeel aan een ambacht, bijvoorbeeld houtbewerken, wordt besteed en het andere dagdeel krijgen de kinderen lessen in het bespelen van muziekinstrumenten, dans of toneel.  

Als je dit leest, gaat je hart als icc’er harder kloppen. Wat fantastisch. Je wilt als icc’er veel, maar je weet dat niet alles mogelijk is en dat je als leerkracht ook niet altijd de expertise hebt in de diverse disciplines. Inmiddels zijn wij nu twee jaar verder en een ervaring rijker. Drie keer per jaar gaan we met de groepen 3 tot en met 8 naar de Kunstkerk. De kinderen krijgen les in een professionele, niet-schoolse omgeving, in goed uitgeruste ateliers. Daarbij krijgen de kinderen kansen om ook andere talenten te ontdekken, talenten waarvan ze het bestaan niet eens wisten. Eén van onze leerlingen was zo enthousiast dat ze nu op vioolles zit.  

Wij zien als Netwerkschool de meerwaarde in het bezoeken van de Kunstkerk omdat de kinderen kennismaken met verschillende technieken en materialen en daarbij begeleiding krijgen van een vakdocent. Na zo’n dag komen de kinderen altijd weer geïnspireerd en enthousiast terug.

Meer berichten in: nieuws