Zorgzame buurten = anders kijken, anders denken, anders doen

12 jun 2024 | inspiratiemoment, nieuws

Zijn wij Nederlanders klaar voor onze toekomst?
Een toekomst waarin we het aantal 80+-ers stijgt met 50%, we een tekort verwachten aan 6.400 zorgmedewerkers in 2031.

Deze toenemende disbalans tussen het aantal ouderen en de beschikbare zorgprofessionals was de aanleiding voor het Groninger Zorgakkoord om een 5 juni 2024 een symposium te organiseren rondom het thema “Formele en informele zorg hand in hand”.

Een complex vraagstuk!
Één van de antwoorden kwam tijdens het symposium van hoogleraar gezondheidseconomie en dementie aan de VU, Marcel Canoy. Hij vertelde de aanwezigen over ‘Zorgzame buurten’.

Er bestaan tal van inspirerende voorbeelden waarin mensen, zoals jij en ik, het initiatief nemen en de verantwoordelijkheid nemen om de verbinding naar de ander te leggen. Initiatieven die ‘het systeem’ hebben moeten trotseren. Het zijn initiatieven die niet worden aangevlogen vanuit de zorg, niet aangevlogen worden vanuit een aanbod, maar vanuit een behoefte!

Een mooi lokaal voorbeeld van een zorgzame buurt is ‘Samen voor Elkaar’, een dorpsgerichte netwerkaanpak in Loppersum. Wil je weten hoe Loppersum het aanpakt, ga naar de website: In Loppersum – samen voor elkaar.

De werkzame elementen van zorgzame buurten zijn:

  • Gemengde populaties
  • Buurt betrekken
  • Cultuur, sociaal, wonen en zorg niet apart
  • Vrijwilligers
  • Kwaliteit van leven centraal
  • Reablement; zoveel mogelijk en zo lang mogelijk (weer) zelf blijven doen.

Wil je meer lezen over ‘Zorgzame buurten’? Download dan het pdf-bestand.

Zorgzame buurten

Meer berichten in: inspiratiemoment | nieuws

Zomervakantie 2024

Zomervakantie 2024

Tijdens de zomervakantie is IVAK van maandag 22 juli tot maandag 2 september gesloten.   Een heel fijne vakantie toegewenst! 

Lees meer
langs de Mooie Muren van Stadskanaal

langs de Mooie Muren van Stadskanaal

Helemaal in stijl vertrok de kersverse projectgroep Trots op je Thuis voor een street art excursie naar Stadskanaal, naar de 6 Mooie Muren van Stadskanaal. Doel: elkaar ontmoeten, beter leren kennen...

Lees meer
KIEK ONS Baaierm

KIEK ONS Baaierm

Bierum lijkt het einde van de wereld, maar voor ons, de jeugd in Bierum, is het juist het begin van de wereld en hier woont een heleboel leuke jeugd met allemaal verschillende interesses. Wij maken...

Lees meer