Hoor je ons? Muzikale ontmoeting tussen ouderen en musici

14 feb 2022 | nieuws

Deze blog is geschreven door Luca Altdorfer.

‘Hoor je ons?’ is een artistieke muziekpraktijk ‘op maat’. Tijdens 6-8 wekelijkse muzikale ontmoetingen komen musici en senioren bij elkaar om betekenisvolle muzikale momenten samen te beleven. De invulling van de sessies wordt bepaald met deelnemers. We dagen elkaar graag uit om iets nieuws te proberen of om samen muziek te creëren die nog niet bestaat.

Eenzaamheid en isolatie door corona werd door de hele samenleving sterk ervaren. Deze isolatie veroorzaakte weinig sociale contacten, met name bij de zogenoemde risicogroep. Het Lectoraat Music in Context heeft in samenwerking met Stichting Mimic (collectief van musici) en zorgaanbieders als Dignis, Humanitas en Wij Groningen deze betekenisvolle muzikale sessies ontwikkeld waarbij interactie en participatie centraal staan. De praktijk is hybride en kan bij eventuele toekomstige situaties van isolatie omschakelen naar virtuele sessies.

Na de eerste muzikale ontmoeting met de senioren waren we benieuwd hoe de deelnemers het ervaren en wat voor muziekstijlen ze leuk vinden. Eén van hen reageerde daarop: Alles wat jullie deden vond ik prachtig en heeft mijn voorkeur! Ik kan niet wachten tot jullie weer komen!

Na deze succesvolle reeks van groepssessies in het Ontmoetingscentrum Heymans in Groningen-Zuid, breiden we de praktijk momenteel uit naar andere regio’s, o.a. Eemsdelta.

Met hulp van Jurgen van Tolie (IVAK) hopen we snel van start te gaan!

Meer berichten in: nieuws

langs de Mooie Muren van Stadskanaal

langs de Mooie Muren van Stadskanaal

Helemaal in stijl vertrok de kersverse projectgroep Trots op je Thuis voor een street art excursie naar Stadskanaal, naar de 6 Mooie Muren van Stadskanaal. Doel: elkaar ontmoeten, beter leren kennen...

Lees meer
KIEK ONS Baaierm

KIEK ONS Baaierm

Bierum lijkt het einde van de wereld, maar voor ons, de jeugd in Bierum, is het juist het begin van de wereld en hier woont een heleboel leuke jeugd met allemaal verschillende interesses. Wij maken...

Lees meer