Even voorstellen: nieuwe IVAK-collega Ada Tolboom

23 jun 2022 | nieuws

“Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen u in staat bent daadwerkelijk te realiseren.” Een beetje te formeel geschreven, maar het gaat om de inhoud. Deze geweldige quote van Goethe staat in het fantastische boekje ‘De Creatiespiraal’ van Marinus Knoope, dat ik nog niet zo lang geleden voor de tweede keer heb gelezen. Een wens is eigenlijk een ander woord voor een idee; iets wat je graag wilt, iets waar je blij van wordt. En ik hou van ideeën, klein of groot, dat maakt mij niet uit, want ideeën kunnen zich ontwikkelen tot prachtige activiteiten, projecten, een festival of een eenmalige workshop. Alles begint immers met een idee. Ideeën vind ik enorm inspirerend, vooral als je er ook nog mensen bij vindt, die samen met jou je idee laten groeien of zelfs helpen realiseren.  
 
In 2019 kreeg ik onverwacht een appje: “Ada, ik heb een vraagje. Er staat hier een flat en die wordt gesloopt. Ik wil heel graag samen met een paar jongens in die flat beziggaan met kunst en graffiti. Weet je bij wie ik moet zijn?” Deze in principe eenvoudige vraag leidde tot de grootste pop-up expositie van Nederland: Pop-up Metafoor De Renne in Stadskanaal. Bij dat project, dat ik heb helpen organiseren, heb ik de kracht van de samenleving gevoeld, gezien en ervaren. En die kracht is ook hier aanwezig, hier in Eemsdelta. Het evenement Het Geluid van Eemsdelta is hiervan een prachtig voorbeeld, maar ook een initiatief als Kans & Kunst van Kim van der Laan. 
 
Hier ben ik, Ada dus, sinds mei dit jaar werk ik voor IVAK als projectleider Kunst in het sociaal domein en ik heb er echt heel veel zin in. Ik wil heel graag mijn steentje bijdragen aan ideeën, waarbij creativiteit en kunst ingezet worden om die ene verandering in gang te zetten. Een verandering kan zijn dat mensen zich verbonden gaan voelen met elkaar, omdat ze samen iets nieuws creëren. Een verandering kan ook zijn dat iemand een talent bij zichzelf ontdekt. Of het bespreekbaar maken van dat ene onderwerp waar we niet gemakkelijk over (kunnen) praten met elkaar. En dan vind ik het proces van het samen ontwikkelen, vormgeven en opzetten misschien nog wel belangrijker, dan het uiteindelijke resultaat. Het proces is de eerste stap van de verandering. 
 
Samen creatief denken & oplossen. Ieder vanuit zijn of haar eigen kracht en netwerk, maar samen zijn we zoveel sterker. Dat is waar ik energie van krijg, dat is waar ik voor sta. Nieuwsgierig geworden of heb je een idee, stuur een mail naar ada@ivak.net. Laten we elkaar ontmoeten, een afspraak is zo gemaakt. Tot gauw! 

P.S. Nog een beetje meer ‘wie is Ada’ voor de liefhebbers: getrouwd, 4 tieners, fotografie, mislukt als pianospeler, wandelen, Fries, boerendochter, 20 jaar bij gemeente Stadskanaal gewerkt, Afrika, creatief en enthousiast. We hebben vast genoeg om over te praten. 😊  

Meer berichten in: nieuws