IVAK is een stichting en zoals iedere stichting heeft ook IVAK een bestuur. In deze rubriek stellen onze bestuursleden zich aan de hand van een aantal vragen voor: wie zijn ze en wat drijft hen om bestuurslid te worden?
Deze keer ons vijfde, en daarmee de laatste die zich zal voorstellen, bestuurslid Henk Smit:
Hallo Henk, kun je kort iets zeggen over jouw achtergrond?
Ik ben een geboren Middelstummer. Al vroeg verhuisden mijn ouders naar Leeuwarden en later naar Aduard. In Aduard heb ik mijn eerste stappen gezet in de muziek. Eerst bij de drumband en al snel daarna bij de fanfare. Daar is mijn liefde en passie voor muziek ontstaan. Op mijn 16e werd ik lid van het Nationaal Jeugd Fanfareorkest. Dat was mijn springplank naar het conservatorium.
In 1979 ben ik klassiek slagwerk gaan studeren aan het conservatorium in Groningen. Later heb ik nog HaFaBra-directie gestudeerd aan het Conservatorium van Rotterdam.
Ik heb mijn leven lang in de kunst en cultuur gewerkt. Als dirigent van verschillende fanfareorkesten, als docent aan muziekscholen in Friesland en Groningen en het conservatorium te Groningen en, bijna 30 jaar lang, als senior beleidsmedewerker/specialist bij het Landelijk Kenniscentrum voor Cultuureducatie en Amateurkunst. Sinds 2018 ben ik als artistiek manager werkzaam bij het Wereld Muziek Concours in Kerkrade (WMC). Naast mijn functie bij het WMC, werk ik voornamelijk als zelfstandige. Ik dirigeer twee fanfareorkesten in Groningen, ben verbonden als chef-dirigent bij een orkest in Duitsland en in Denemarken. Daarnaast werk ik veel samen met mijn muziekpartner in binnen- en buitenland waar wij voornamelijk coaching en trainingen verzorgen.
Via de muziekvereniging in Aduard heb ik mijn vrouw leren kennen. We zijn inmiddels bijna 41 jaar getrouwd, wonen sinds 1992 weer in Middelstum, hebben 3 kinderen en inmiddels ook 4 kleinkinderen.
Hoe ben je in het bestuur van IVAK gekomen?
Tijdens de transitie van het ‘oude IVAK’ naar het IVAK zoals we dat nu kennen, ben ik door Johan Boonekamp gevraagd voor het bestuur van het IVAK, als deskundige op het gebied van amateurkunst in het algemeen en amateurmuziek in het bijzonder.
Wat is jouw motivatie om je in te zetten voor kunst en cultuur?
Muziek is dé rode draad in mijn leven. Kunst en cultuur verrijkt je leven, stimuleert creativiteit. Via kunst en cultuur leer je grenzen te verleggen en weerstanden te overbruggen. Voor mij zijn begrippen als verbeeldingskracht, scheppingskracht en zeggingskracht sleutelbegrippen. Kunst- en cultuuronderwijs levert een belangrijke bijdrage aan de (brede) ontwikkeling van kinderen en jongeren en zou wat mij betreft standaard in het curriculum van het onderwijs moeten zitten.
Waarom is IVAK zo belangrijk voor de gemeente Eemsdelta?
IVAK is hét platform voor kunst en cultuur in de gemeente Eemsdelta. IVAK is de schakel tussen onderwijs en kunst & cultuur. Wij maken het mogelijk via verschillende regelingen en activiteiten dat kunst & cultuur toegankelijk is en blijft voor alle inwoners van onze gemeente. Een belangrijke schakel voor de leefbaarheid van onze omgeving en de ontwikkeling van onze jeugd.
Doe je zelf ook iets aan kunst en cultuur?
Zoals ik al schreef, is muziek dé rode draad in mijn leven. Ik dirigeer twee fanfareorkesten, in Winsum en Leens, en ben als dirigent verbonden aan een vereniging in Duitsland en Denemarken. Daarnaast componeer en arrangeer ik regelmatig. Buiten deze werkzaamheden ben ik regelmatig te vinden bij een rederijkerskamer in Niekerk, waar ik, als semi-lid, samen met de regisseur, de muziek uitzoek en verzorg.
Dankjewel voor dit interview!
Benieuwd naar de eerdere blogs waar de andere vier bestuursleden zich voorstellen? Check dan hieronder hun interviews: