Een huisje dat moet verhuizen

23 nov 2022 | nieuws

Eindelijk hebben we de film “Barst” mogen zien. Een indrukwekkende en unieke film over de aardbevingsproblematiek gemaakt door jongeren vanuit hun eigen perspectief. En eigenlijk hebben we dan ook gelijk de rode draad van het programma Zorg Nabij te pakken: het doen van projecten met de doelgroep zelf, in hun eigen omgeving. Dinsdag 8 november waren we aanwezig bij het symposium Zorg Nabij. Dit is een programma over preventie van gezondheidsproblemen gericht op de inwoners van het aardbevingsgebied in de gemeenten Midden-Groningen en Eemsdelta (destijds nog Loppersum, Appingedam en Delfzijl). 
 
In het rondetafelgesprek onder leiding van Ruth Koops van ’t Jagt gaan Femke van Oudenaarden (programmaleider Zorg Nabij), Ramila Khafaji Zadeh (beleidsadviseur Mens en Maatschappij) en Brigitte Sijm (beleidsadviseur Kunst & Cultuur) met elkaar in gesprek over de do’s en dont’s bij projecten binnen het programma Zorg Nabij. De drie belangrijkste conclusies uit dit rondetafelgesprek zijn: 

  • Een breed draagvlak van een project realiseer je door samen te werken met de doelgroep, betrek ze al bij de ontwikkeling en het uitdenken hiervan. Je hebt dan ook al gelijk je ambassadeurs te pakken. 
  • Als je ‘iets’ wilt veranderen of teweeg wilt brengen sluit dan aan bij de doelgroep. Zoek naar de oplossingen die bij de doelgroep in de buurt zijn of te realiseren zijn. Voordeel hiervan is dat het laagdrempeliger is, het vergroot de betrokkenheid en de oplossing is vaker duurzaam. 
  • Het kunnen vertellen van je verhaal, is vaak al een grote stap in de heling en daar gaat het om bij positieve gezondheid/Zorg Nabij. Kunst en cultuur hebben zoveel expressiemogelijkheden, zoveel verschillende manieren om een verhaal te vertellen. Het inzetten van kunst en cultuur is een heel interessant instrument voor maatschappelijke vraagstukken, voor positieve gezondheid. Voor alle leeftijden. 
Het is dus niet alleen het huisje dat moet verhuizen, maar óók aandacht hebben voor de zorg nabij.

Meer berichten in: nieuws

terugblik op Erfenis van de Stilte

terugblik op Erfenis van de Stilte

Theatermaker Afra Rijkhoff blikt terug op de voorstelling Erfenis van de Stilte. “Wat was dit een goede eerste pilot. Beter dan we ooit hadden mogen hopen! Onze spelersgroep was echt een ontzettende...

Lees meer