Begin de week met … kunst en cultuur op school!

9 jan 2023 | Nieuws

Via Begin de week met kunst van IVAK krijgen leerkrachten in het basisonderwijs elke week gratis inspiratie voor een korte les (ca. 5 minuten) over kunst en cultuur in hun mailbox. De onderwerpen zijn zeer divers: een gebouw, muziekstuk, dans, theaterfragment, een oud gebruik, schilderij, gedicht of clip – als je goed kijkt en luistert valt er veel moois en nieuws te ontdekken. Dat stimuleren we door één of twee vragen te stellen bij een foto of videofragment.

Bijvoorbeeld: van welk materiaal is dit beeld gemaakt?
Het beeld dat je hier ziet is opgebouwd uit allerlei onderdelen van bijvoorbeeld motoren en andere grote apparaten: bouten, moeren en tandwielen. De kunstenaar heet Penny Hardy en zij gebruikt voor haar beelden vaak dit soort materiaal dat anders weggegooid zou worden.

Andere vragen bij foto’s en videofragmenten zijn bijvoorbeeld:
Waar zie je schaduw op dit schilderij van Vermeer, waarom bewaren mensen oude filmpjes, hoe klinkt regen in dit muziekfragment, hoe kun je een theatervoorstelling maken zonder te praten, waarom dragen deze Hongaarse dansers laarzen, enzovoort.

Zo’n korte ontdekkingstocht in de wereld van kunst en cultuur is een mooie manier om de dag of week te beginnen. Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier alle items, daar kun je je ook abonneren (en daarvoor hoef je niet op een school te werken!).

Heb jij een mooi idee voor Begin de week met kunst? Laat het ons weten via begindeweekmetkunst@ivak.net.

De afdeling onderwijs van IVAK ondersteunt alle scholen in de gemeente Eemsdelta bij het geven van goed cultuuronderwijs. Dat doen we door bijvoorbeeld geschikte gastdocenten te zoeken, mee te denken over de invulling van een projectweek, voorstellingen te organiseren voor kinderen van 4 – 12 jaar en te helpen bij het aanvragen van subsidies.

Meer berichten in: Nieuws

Help, ik ben mijn naam kwijt!

Help, ik ben mijn naam kwijt!

“Wie ik ben? Ik ben het logo van het project Grenzeloos. Ik ben gemaakt door Melanie, zij werkt in het atelier van Cosis in Appingedam. Ik ben leuk, vrolijk, grappig, cool, maar ook heel stoer en...

Lees meer