Week #36 Beeldende kunst – kleur

1 sep 2023 | Begin de week met kunst, Nieuws

Afbeelding voor bij de vraag.

Intro

Overal waar we kijken zien we kleuren. Denk maar aan je kleding, je speelgoed en zelfs de kleuren op de muren in huis. Maar wist je dat het voeger niet zo makkelijk was om alles van kleur te voorzien?

Lang geleden, in de tijd dat alles nog met de hand werd gemaakt, gebruikte men materialen uit de natuur, zoals: gemalen stenen, planten of insecten om kleurstoffen mee te maken. Zwart werd bijvoorbeeld gemaakt van houtskool en rood bijvoorbeeld van luizen.

Vraag

Indigo is een blauwe kleur die hier boven de tekst te zien is. Van welk natuurlijk materiaal denk jij dat deze kleur wordt gemaakt? 

Antwoord/Informatie

Het antwoord is: van bladeren van planten!

Hoewel bladeren van planten meestal groen zijn, kunnen de blaadjes van sommige soorten een blauwe kleur afgeven.

Het traditionele proces om ‘indigo’ te maken duur best lang. Eerst worden de bladeren geperst om een groenblauwe kleur te krijgen. Daarna wordt deze kleur gemengd met water en in een groot bad gedaan. Het blauwe water wordt vervolgens voor een lange tijd gemengd met lucht. Vroeger deden mensen dit mengen te voet!

Uiteindelijk verandert de kleur van groenblauw naar de blauwe kleur en na wat verdere verwerkingen krijgen we de kleur ‘indigo’.

Benieuwd naar dit eeuwen oude proces? Bekijk de video.

Meer berichten in: Begin de week met kunst | Nieuws