Première kunstfilm “Het Geluid”

15 jun 2023 | ander beeld en geluid eemsdelta, nieuws

Deze kunstfilm is een experimenteel werk gemaakt door Frederique Keijsers en Timon Drost. Een kunstfilm over Eemsdelta, gebaseerd op en gemaakt tijdens de première van Het Geluid van Eemsdelta in 2022 en is een nieuwe kijk op een alsmaar veranderend kunstwerk. 

Voor het eerst te zien in De Noordelijke Kunsthof in Appingedam, tegelijkertijd met de expositie “Eemsdelta in beelden van kinderen”.

Te bekijken in de weekenden van 16 tot en met 18 juni én 23 tot en met 25 juni en daarna hieronder op onze website.

https://youtu.be/ECWytHjsRQM

Keijsers en Drost zijn twee studenten Audiovisuele vormgeving aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Ze hebben voor de kunstfilm bewust een defecte camera gebruikt met als bijwerking een vertraging en een afwijkende kleur in de beelden. “De volgorde en compositie van het beeld zijn gebaseerd op de vervormde audio die bereikt is door het origineel gecomponeerde stuk meerdere keren door gitaar pedals te halen,” aldus de makers.

Vorig jaar kregen ze de opdracht om een kunstfilm te maken over Het Geluid van Eemsdelta. Voor de makers een opdracht met hierin alle vrijheid om te creëren. Het betrof de première van het unieke en speciaal voor gemeente Eemsdelta gecomponeerde muziekstuk Het Geluid van Eemsdelta.  Bewoners hebben voor dit muziekstuk geluiden aangeleverd die zij kenmerkend vinden voor de gemeente, zoals de wind, kerkklokken, de rust en de scheepshoorn. Tijdens deze première in 2022 hebben ook acht beeldende kunstenaars live een tijdelijk beeld gegeven via overheadprojectoren van wat zij ervaren tijdens het muziekstuk. Hiervan zijn beelden verwerkt in de kunstfilm Het Geluid.