Eemsdelta Pact Eenzaamheid Aan

16 nov 2023 | nieuws, Pact tegen eenzaamheid

De netwerkbijeenkomst/ IVAK Academy op 14 november rondom het thema Eenzaamheid was een groot succes.

Een bruisende brainstormavond met diverse acties en activiteiten om eenzaamheid onder de mensen te verminderen als resultaat.

De ruim 60 aanwezigen stonden ‘AAN’; er werd gebrainstormd, hard gewerkt, enthousiast gepitcht en tot slot gestemd op het beste idee.

Brainstormvibes

De bijeenkomst begon met de jongerenvoorstelling “Ik geniet me suf” van Theater De Steeg, waarbij iedereen werd meegenomen in de wereld van eenzame jongeren.

Daarna nam Karin Noeken, een theatermens in hart en nieren, als avondvoorzitter de honneurs waar. Zij is bekend van het concept De Wijk De Wereld en Theater De Steeg.

Op een heerlijk ontspannen manier creëerde zij een open sfeer zodat de aanwezigen in de juiste ‘brainstormvibe’ aan de slag gingen.

Acht fantastische ideeën

Ruim 25 organisaties uit de gemeente Eemsdelta, die allen het Pact tegen Eenzaamheid hebben ondertekend, waren aanwezig. Bijna 70 personen gingen onder begeleiding van een creatieve maker/ denker in acht groepen uiteen, om uiteindelijk de meest fantastische ideeën te pitchen.

De drie winnende ideeën zijn:

  • Tik Tok Live Challenge: tussen dorpen en wijken. Gaat starten in Bierum!
  • Tweede Kerstdag maaltijd: voor iedereen die wil, op een boerderij tussen Delfzijl en Appingedam. Met een samenwerking voor zomeractiviteiten op een boerderij in Holwierde.
  • Verhalencafés organiseren: elkaar verhalen vertellen rondom een thema of zonder. Locatie divers.

De overige, net zo waardevolle, ideeën zijn:

  • Samen koken en eten: jongeren koken samen met ouderen. Een samenwerking met scholen en dorpshuizen.
  • Stee & Toen (Toen in Dörp): voor jong en oud – samen tuinieren, ontmoeten en oogsten, koken en eten.
  • Samen kunst maken en presenteren: Wat is jouw verhaal? Verhalen delen, exposeren en presenteren aan je dorp.
  • Jongerenuitwisselingen: ontmoetingen tussen verschillende culturen, samen activiteiten ondernemen en op een ongedwongen wijze elkaar leren kennen.
  • Buurtambassadeurs + buurtactiviteiten organiseren: De Zorgzame Buurt. Ambassadeurs uit de buurt gaan huis-aan-huis aankloppen om te luisteren naar het verhaal van de bewoner. De ambassadeurs gaan buurtbewoners stimuleren om samen activiteiten in de wijk/ het dorp te organiseren, zoals een buurtfeest, catwalk, samen eten en een waslijn met vraag en aanbod.

 

Uiteraard blijft het niet alleen bij een leuke avond en een hoofd vol ideeën!

De kartrekkers van alle bovengenoemde ideeën kunnen op korte termijn een telefoontje verwachten om het ‘hoe nu verder?’ concreet te maken. Wat kunnen we voor jou hierin betekenen qua ondersteuning en een aantal ideeën krijgt een startbudget mee.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van bovenstaande ideeën – hoe gaat dit verder?
Volgende week verschijnt de eerste nieuwsbrief naar aanleiding van deze netwerkbijeenkomst!

Of misschien wil je ook meedoen?
Kijk dan snel op de website van Cadanz Welzijn of meld je aan voor de nieuwsbrief “Pact tegen Eenzaamheid”, dit kan via eenzaamheid@cadanzwelzijn.nl.

UPDATE: Inmiddels is er een erg mooi filmpje gemaakt met een sfeerimpressie van de avond!
Kijk het hier (je wordt doorgestuurd naar YouTube).

Met dank aan

De creatieve makers/ denkers: Gea Koopman, Itamar Kool, Inge de Bruine, Hugo de Haas, Diederik van der Laag, Miriam Geerts, Joanne Verhaagen, Roy McKaren en het duo Janinde Prins en Monique Schotanus.

Deze speciale netwerkbijeenkomst/ IVAK Academy op dinsdag 14 november is een samenwerking tussen de organisaties Cadanz Welzijn en IVAK.

Meer berichten in: nieuws | Pact tegen eenzaamheid