Week#3 Erfgoed: museum over de epidemie

17 jan 2021 | Begin de week met kunst

Intro:
Bekijk dit filmpje t/m minuut 3.03. (Je kunt ook het hele filmpje van 12 minuten bekijken, maar dat is voor de jongste leerlingen misschien iets te lang en te ingewikkeld)

Vraag:

Deze tentoonstelling in een museum in Leiden (nu tijdelijke gesloten) vertelt over de geschiedenis van epidemieën vroeger en nu. Welke overeenkomsten en verschillen tussen bijvoorbeeld de pestepidemie tussen 1300 en 1500 en de corona-epidemie nu kun je ontdekken? Wat heb je zelf of in je familie meegemaakt door de epidemie?

Antwoord/Informatie:
In een museum kun je vaak dingen tegenkomen waardoor je denkt “Oh, deden ze dat vroeger zo?” Dat is ook bij deze tentoonstelling (Besmet! In Rijksmuseum Boerhave Leiden) zo. Zoals je ziet waren er al honderden jaren geleden quarantainemaatregelen en droegen artsen beschermende kleding. We weten nu veel beter hoe een epidemie ontstaat en hoe we die kunnen bestrijden. Vroeger waren er geen inentingen mogelijk. Dus, hoe vreselijk het ook is dat zo veel mensen ziek worden of zelfs overlijden, we kunnen ons nu wel beter beschermen tegen een virus.

Meer berichten in: Begin de week met kunst