Week#24 – Flamenco

10 jun 2019 | Begin de week met kunst

Intro:

Bekijk samen het fragment.

 

Vraag:

        Hoe denk je dat de danseressen zich voelen? Kun je dit antwoord uitleggen?

        Flamencodansen wordt vaak kunst genoemd. Maar wanneer is een dans kunst en wanneer is het gewoon een leuk dansje?

        Denk je dat het uitmaakt wat voor kleren je aan hebt als je aan het dansen bent?

 

Antwoord & informatie:

Flamenco is een vorm van dans en muziek die is ontstaan in het zuiden van Spanje. Vroeger werd dit gebied gedeeld door mensen met veel verschillende culturen zoals Spanjaarden, Joden, zigeuners en Moren. Het leven in dit gebied was vaak zwaar voor de mensen omdat er veel strijd was over alle rijkdommen en het recht om er te mogen wonen. De bewoners zongen hierover, en op die manier ontstond de Flamenco.

In eerste instantie ging het er bij Flamenco vooral om het zingen, maar dit werd al snel aangevuld door de hartstochtelijke manier van dansen. Het zingen is geïnspireerd door Arabische klanken en heeft een sterk ritme waarop goed gedanst kan worden. Vaak wordt het zingen uitgevoerd met een ritmisch geklop door het stampen van de hakken, het knippen met de vingers of het klappen met de handen. Ook castagnetten (de kleine houten instrumenten die de dansers in de handen hebben) kunnen hiervoor gebruikt worden.

De schoenen die tijdens het filmpje in beeld waren zijn speciale flamencoschoenen met een stevige hak, waardoor de dansers extra geluid kunnen maken tijdens het dansen. Ook is het gebruikelijk voor de danseressen om jurken met wijde rokken aan te hebben tijdens het dansen. Deze gebruiken ze om de dans extra kracht te geven.