Week#15 Beeldende kunst: Keith Haring

11 apr 2021 | Begin de week met kunst

intro:

Veel kinderen zullen de afbeeldingen van het werk van Keith Haring kennen. Maar wisten ze dit al?

Bekijk met elkaar het filmpje. Er wordt Engels gesproken maar dat is  geen bezwaar: de beelden spreken voor zich en de leerkracht kan in het gesprek eventueel gebruik maken van de informatie die de voice-over geeft.

vraag:

(bespreek eerst: wat gebeurt in het filmpje?)

Zijn snelle tekeningen in de Metro ook kunst of alleen schilderijen in een museum? – moet kunst gratis zijn voor iedereen?

antwoord/informatie:

Keith Haring wilde kunst maken voor iedereen. Daarom maakte hij kunst in de gangen van de Metro, zodat duizenden mensen per dag het zagen en er blij van werden of erover gingen nadenken. Graffiti  -kunst in de openbare ruimte maken zonder toestemming- is verboden. Daarom werd hij soms door de politie gearresteerd. Zijn werk werd steeds bekender en hij ging ook exposeren in Musea. Hij werkte snel, net als in de Metro. Rijke kunstliefhebbers gingen veel geld betalen voor zijn werk, maar hij maakte ook nog steeds kunst voor iedereen op verboden plekken.  Keith Haring overleed in 1990 aan de gevolgen van aids. Hij werd 31 jaar. Zijn werk levert intussen nog steeds miljoenen op.