Week#14 Theater(sport)

3 apr 2022 | Begin de week met kunst

Intro:  

Bekijk het filmpje

Vraag

Vaak weten de spelers (acteurs) al wat er in een voorstelling gaat gebeuren en wat ze gaan zeggen. Maar hier weten ze van te voren nog helemaal niet wat ze gaan spelen.

Zou jij dit durven? Deze manier van toneelspelen noem je ook wel Theatersport. Waarom denk je dat ze dit Theatersport noemen? Als jij deze scène zelf mocht bedenken in een kelder, wat zou jij dan bedacht hebben? Wat zie jij in de kelder? En loopt het goed of slecht af? Misschien kunnen jullie een stukje ervan spelen in de klas.

Antwoord/Informatie: 

De acteurs spelen toneel, maar hebben geen vaste tekst.  Ze bedenken alles helemaal zelf op dat moment. Dit noem je improvisatie. Ook wordt het wel Theatersport genoemd omdat je heel actief bezig bent met je lichaam en je snel moet reageren op de ander, net als bij sport. Kijken naar een improvisatievoorstelling kan heel verrassend zijn, omdat jij niet weet waar het verhaal naar toe gaat, maar de acteurs zelf ook niet. Dat geeft vaak hele grappige momenten. Eigenlijk spelen we allemaal overdag wel eens een beetje toneel.

Deze bijdrage aan Begin de Week met Kunst werd gemaakt door theatersportdocent Gemma Inklaar-Bos