Week #7 theater – muziek en licht

9 feb 2024 | Begin de week met kunst

Bekijk de trailer van de voorstelling ‘Salam’

Intro
Dit is de trailer van de voorstelling Salam van het NITE Ensemble in Groningen. Salam vertelt het verhaal van het ontstaan van de drie wereldreligies; het Jodendom, het Christendom en de Islam. De regisseur van Salam probeert met deze voorstelling een verhaal te vertellen. Dit doet hij op verschillende manieren. Door een schrijver het script te laten schrijven die de acteurs spelen.  In de trailer zie je deze acteurs voorbijkomen. Acteurs vallen meteen op, maar heb je weleens gelet op de muziek en het licht in een voorstelling? Het licht en de muziek spelen ook een hele belangrijke rol in het vertellen van het verhaal in de voorstelling.  

Opdracht 
Bekijk de trailer nog eens en let hierbij op de muziek en het licht.  

  1. Wat voor gevoel geeft de muziek je? 
  2. In de trailer zie je blauwe/zwarte- en rode lichten voorbijkomen. Wat betekent dat volgens jou? 


Antwoord en informatie
Geluid     
In het begin van de trailer doet het geluid van de snaarinstrumenten je denken aan Midden- Oosterse sferen, maar je hoort ook een drukkend geluid eronder/erdoorheen komen die in het midden van de trailer de overhand neemt, dit geeft een drukkend gevoel en het gevoel van conflict. Je zou zelfs kunnen denken dat wanneer dat geluid de overhand neemt, het verhaal verandert. 

Licht
Wanneer het drukkende geluid de overhand neemt zie je ook dat de lichten rood en blauw/zwart kleuren, deze rode en blauw/zwarte lichten dragen bij aan het onderdrukkende gevoel dat ontstaat. Hieruit kan je dus concluderen dat de rode en blauw/zwarte lampen staan voor conflict. 

Op deze manieren versterken de muziek en het licht het gevoel dat je krijgt. Kreeg jij dit gevoel er ook van? Andere antwoorden zijn ook mogelijk en het is leuk om hierover met elkaar in gesprek te gaan.