week #51: Media: The show must go on

13 dec 2020 | Begin de week met kunst

https://www.youtube.com/watch?v=gQdLD6kk960

Intro:

Bekijk samen het videofragment hierboven en bespreek de vraag. Kijk vervolgens samen naar het antwoord, en bekijk het fragment daarna nog een keer.

Vraag:

Wat dacht je toen je het filmpje zag? Wat is volgens jou een “kerstgevoel”?

 

Antwoord/informatie:

Deze video is de  kerstreclame van Amazon, een groot Amerikaans online-winkel voor spullen zoals boeken, gadgets, kleding en spelletjes. In december worden er veel spullen verkocht door winkels. Hiervoor maken ze speciale reclames om meer mensen te trekken en dus meer te verkopen. Deze reclames vertellen vaak kleine verhaaltjes, en bevatten naast spullen die de winkel verkoopt ook een kerstboodschap, zoals ‘wees lief voor elkaar’. Hierdoor hopen de winkels dat mensen een “kerstgevoel” krijgen en meer gaan winkelen om spullen te kopen voor mensen die ze aardig vinden. Winkels maken dus gebruik van wat mensen voelen om hun spullen te verkopen.

Een kerstgevoel is voor iedereen verschillend en hoeft helemaal niets te maken hebben met het kopen van cadeaus. Voor veel mensen gaat het om aardig zijn voor iemand anders, ook als je die persoon niet kent. Voor anderen begint hun kerstgevoel bij het horen van kerstmuziek, bij het optuigen van een kerstboom, of draait het om samen met anderen iets speciaals eten. Het is trouwens ook heel goed mogelijk dat je helemaal geen kerstgevoel hebt, of dat je het een jaar wel hebt en het andere niet. Dat is het mooie aan een gevoel: het is voor iedereen net een beetje anders en past dus helemaal bij wie je zelf bent.