Week #49 theater – verbeeldingskracht

1 dec 2023 | Begin de week met kunst

Bekijk de trailer van de voorstelling Koning Gilgamesh: https://stipproducties.nl/koninggilgamesj/ 

Intro
In de voorstelling Koning Gilgamesj helpt Sama haar vader om het spijkerschrift te ontrafelen. Dit doet ze door het spijkerschrift met haar verbeelding tot leven te laten komen. Zo bedenkt ze dat Koning Gilgamesj en aartsvijand Enkidoe vrienden worden en samen op avontuur gaan. Met je verbeelding kan je woorden anders noemen, kunnen vrouwen mannen spelen en kunnen voorwerpen iets totaal anders zijn. In het theater is je verbeelding je kracht.

Opdracht
Kan jij ook met je verbeelding een voorwerp tot leven laten komen? Pak een voorwerp van je bureau (van de docent) en bespreek klassikaal wat het nog meer zou kunnen zijn. Neem hier 1 minuut de tijd voor!

Tip: gebruik je verbeelding! Kan een telefoon ook een banaan zijn? Kan een schrift ook een tapijt worden? Wat bedenk jij?

Heb je de smaak goed te pakken? Pak een ander voorwerp en doe het nog een keer. 

Antwoord en informatie
Met je verbeelding kan een banaan een telefoon worden of een pistool. Met je verbeelding kun je het klaslokaal ook omtoveren tot een ruimteschip waar jullie allemaal inzitten.

In het theater is je verbeeldingskracht het krachtigste middel wat er bestaat. Iedereen heeft verbeelding en iedereen kan het inzetten. Maar het is ook een spier die je moet trainen. Soms heb je al heel lang niet je verbeelding gebruikt en lukt het niet zo goed, dat is niet erg, want als je het een paar keer probeert, zul je zien dat het makkelijker gaat. Probeer je verbeelding elke dag te oefenen op de weg van je huis naar school. Kun je in een verkeersbord een frisbee zien? Wordt het stoplicht een ijsje? Wordt je auto een batmobiel? Probeer het eens uit en dan wordt de weg naar school misschien ook een stuk leuker én interessanter.


Door: Afra Rijkhoff