Week #46 Schilderkunst: een schilderij van Johannes Vermeer

11 nov 2022 | Begin de week met kunst

Intro
Kijk een poosje goed naar dit schilderij. Je ziet delen die heel licht zijn en stukken die veel donkerder zijn. Sommige voorwerpen zie je extra goed en andere wat minder duidelijk.

Vraag
Van welke kant komt het licht? Of anders gezegd: waar zit het raam? Links of juist rechts, misschien van voren of van schuin omhoog? Waarom denk je dat?

Antwoord & informatie
Het binnenvallende licht komt van links, de schaduw van de tafel valt naar rechts over de jurk van de dame heen en ook haar rug zit in het donker.
Dat licht gebruikt de schilder om de aandacht te vestigen op bv. de sieraden van de dame, haar vingers bij haar kin, maar vooral op de brief die bijna precies in het midden te zien is! De schilder heeft het moment vastgelegd waarop de dienstbode een brief aan de dame geeft.
Denk je dat de dame de brief verwacht? Zou ze een voorgevoel hebben van wat erin staat? Zou ze geschrokken zijn, bezorgd of verbaasd? Zou de dienstbode iets meer weten?
Dit schilderij is geschilderd door Johannes Vermeer, die leefde in de 17de eeuw. De kleuren blauw en geel zie je vaak terug in zijn schilderijen.