Week #44: Feesten in de herfst

14 mei 2019 | Begin de week met kunst

Bekijk de foto. Deze foto hoort bij een feest dat sommige mensen in de herfst vieren.

Vraag:
Weet je om welk feest het gaat?
Er is nog een feest met lichtjes, maar dan doe je een lichtje in een lampion of suikerbiet. Weet je welk feest dat is?
Vier je zulke feesten zelf ook?
Weet je ook waarom deze feesten gevierd worden?
Wat vind je ervan dat deze feesten gevierd worden?

Vervolgvraag:
Bij deze feesten horen liedjes. Ken je er een paar?

Antwoord/Achtergrond informatie:
De pompoen wordt gemaakt tijdens Halloween en de suikerbiet tijdens Sint Maarten.
Deze feesten zijn een soort “weggeeffeesten”. Kinderen gaan langs de deuren met hun lichtjes en krijgen snoep of fruit. Niet zo gek dat ze in deze tijd worden gevierd: vroeger waren dan de schuren en huizen vol: de oogst was binnen, de noten waren verzameld en er waren dieren geslacht voor het vlees. Dus mensen konden wel iets weggeven.
Halloween komt van Hallow-e’en, Hallow-evening. De avond voor Allerheiligen, een rooms-katholiek feest. In veel landen wordt dit feest samen met de dag erna, Allerzielen, gevierd om de overleden mensen te herdenken. Vandaar dat sommige mensen zich eng aankleden met maskers en skeletten. Het is een feest dat vroeger vooral in Ierland en Amerika werd gevierd, maar nu ook steeds meer in Nederland. Halloween is op 31 oktober.
Sint Maarten is ook een feest van het delen. De latere bisschop Sint Martinus zag een oude arme man bij de stadspoort die het heel koud had en hij besloot om zijn cape in tweeën te snijden en de oude man de helft te geven. Sint Maarten is op 11 november.
Doordat Halloween een “import”-feest is zijn er geen traditionele Nederlandse halloweenliedjes. Wel zijn er veel engelstalige liedjes te vinden op youtube.
Sint Maarten wordt al heel lang gevierd. Kinderen gaan met een lampion (of als er suikerbieten in de buurt verbouwd worden met een uitgeholde biet) langs de deuren en zingen hun liedjes.

Meer berichten in: Begin de week met kunst