week#39 Fotografie: De hond van William Wegman

20 sep 2020 | Begin de week met kunst

Intro:

Bekijk met elkaar de foto. Vertel elkaar in tweetallen wat je ziet. Laat daarna aan de groep vertellen en elkaar aanvullen, vraag door.

Let op :het gaat nu eerst om wat je ziet, niet om wat je denkt.

Vraag:

Bespreek met de hele groep 1 of meer van de volgende vragen:

Welk verhaal vertelt de foto volgens jou?

Waarom zien wij graag menselijke trekken  in dieren?

Vind je het o.k. dat de hond door de kunstenaar wordt aangekleed? Of algemener: dieren door mensen worden aangekleed (circus bijv.)

 

 

Antwoord/Informatie:

Veel kunstenaars hebben een muze*. Voor de Amerikaan William Wegman (1943) vervullen de Weimarse staande honden die bij hem thuis leven deze rol. De inspiratie begint in 1970 wanneer de Weimaraner met de naam Man Ray, genoemd naar Wegmans favoriete kunstenaar, uit zichzelf voor Wegmans camera gaat zitten. In plaats van zijn trouwe metgezel naar zijn mand te sturen, besluit Wegman gebruik te maken van het moment. William Wegman was op dat moment al een bekende beeldend kunstenaar, maar het zijn de talloze haast menselijke portretten van zijn immer groeiende roedel Weimaraners die hem wereldwijde faam opleverden.

De verkleedpartijen waaraan Wegman de honden regelmatig onderwerpt zijn weleens veroordeeld als misbruik , maar het tegengestelde is waar: hij doet ze er een genoegen mee. Balanceren op een kruk met een pruik op maakt hen gelukkig. Jachthonden vinden het heerlijk om een taak te krijgen volgens Wegman.

In het Fotomuseum Den Haag is momenteel de expositie ‘Being Human’ van William Wegman te zien tot 3 januari 2021

*inspiratie voor kunstenaars, meestal een model.