Week # 39 – Dans en taal

22 sep 2019 | Begin de week met kunst

Intro
Laat de leerlingen de eerste helft van het fragment bekijken zonder het geluid aan te zetten. Bespreek wat ze gezien hebben en wat ze verwachten te horen als het geluid wel aan zou staan. Zet vervolgens het geluid aan bij het verder kijken van het fragment.

Vraag
Is dans een taal?

Antwoord/informatie
Als je woorden gebruikt om een verhaal te vertellen is het belangrijk dat diegene tegen wie je praat dezelfde taal spreekt, anders begrijpt hij of zij je niet. Bij dans is het spreken van dezelfde taal niet meer een probleem. Het gaat om het idee of het gevoel dat je wilt overbrengen door op een bepaalde manier te bewegen.

In dit fragment zien we danser Charles “Lil Buck” Riley zijn versie van ‘De stervende zwaan’ uitvoeren op een podium in Amerika. Dit is een dans die oorspronkelijk gemaakt is voor de beroemde ballerina Anna Pavlova aan het begin van de vorige eeuw (al meer dan 100 jaar geleden!) en als eerst uitgevoerd is in Rusland. De muziek is geschreven door Camille Saint-Saens, in Frankrijk, en moet het idee van een stervende zwaan oproepen bij de luisteraars.

Het leuke aan dit verhaal is dat, hoewel de choreografen (bedenkers van de dans), dansers en componisten (bedenkers van de muziek) niet in dezelfde landen woonden, ze allemaal wel hun idee van een stervende zwaan hebben kunnen vertalen door middel van muziek en dans.

(Als je nieuwsgierig bent naar hoe de dans 100 jaar geleden werd uitgevoerd kan je dit filmpje bekijken)

Meer berichten in: Begin de week met kunst