#Week 36 Begin de week met kunst – muziek

29 aug 2019 | Begin de week met kunst

Muziek – volksmuziek

Intro
Bekijk het filmpje

tot ca. 5:15

Vraag
Wat zie je aan de mensen op het plein die luisteren? Wat zie je aan hun gezichten, blijven ze staan of lopen ze door, gaan ze meedoen? Kun je ook zien of ze verrast zijn? (NB: in het vervolg van het filmpje zie je ook nog aan iets anders dat ze het leuk vinden.)
Wat zou jij vinden van zo’n verrassingsvoorstelling? Zou je deze muziek ook wel live willen horen, of liever andere muziek? Welke muziek?

Antwoord / informatie
Wat je ziet is een flashmob, een groep mensen die plotseling op bv. een plein samenkomt, iets samen doet en daarna weer snel uiteenvalt.
Je luistert naar een doedelzak-orkest, in Schotland. Daar is dat instrument heel populair. De kleding is ook bijzonder, wat valt je allemaal op?

De doedelzak heeft een luchtkamer (onder de arm), pijpen waar je op speelt met je vingers (onderaan) en extra pijpen (steken omhoog) die altijd meeklinken.
Soms zie je dat de speler ademhaalt, maar de klank gaat toch door, dat kan omdat er altijd lucht in de luchtkamer zit (zie het maar als een extra paar longen). Als je zingt moet je af en toe stoppen om te ademhalen, want zonder adem kun je niet zingen. Als je doedelzak speelt, heb je dat probleem niet.