Week 35 – Theater: zware maskers

23 aug 2020 | Begin de week met kunst

Ancient Greek Theater masks. The Ancient Greek term for a mask is ...

Intro:

Neem samen een moment de tijd om deze hele afbeelding in stilte te bekijken.

Schep heldere voorwaarden voor je groep: er wordt hierna samen een gesprek gevoerd waarbij geen goede of slechte antwoorden zijn. Het gaat om ieders eigen interpretatie. Mocht het gesprek niet leiden naar het antwoord hieronder, dan is dit geen punt. Het gaat om het kijken en samen interpreteren.

 

Vraag:

Kies een van de onderdelen uit deze afbeeldingen en bekijk deze aandachtig.

  • Wat gebeurt er bij deze afbeelding?
  • Wat zie je waardoor je dit denkt?

Stel deze vragen vervolgens nog een aantal keer aan de groep en geef steeds andere leerlingen de beurt.

 

Antwoord/informatie:

Deze maskers komen uit de Griekse oudheid. In deze periode werd er veer toneel gespeeld waar alle mensen naar toe kwamen, ongeacht of ze nu heel rijk of heel arm waren. Dit werd gedaan om mensen te vermaken, maar ook om het verschil tussen goed en kwaad in de samenleving uit te leggen. De voorstellingen werden zo geschreven dat iedereen zich er wel een beetje in kon herkennen.

Net als nu werden voorstellingen gespeeld op een podium. Het was dus belangrijk dat mensen van een afstand gezichtsuitdrukkingen konden herkennen. Deze maskers werden hiervoor gebruikt. Je moest trouwens erg sterk zijn om in die tijd toneelspeler te zijn, want vaak werden de maskers van heel zwaar materiaal gemaakt zoals klei en marmer.