Week #27 Media – Nieuws in beeld  

30 jun 2023 | Begin de week met kunst

Introductie  
Deze foto’s zijn genomen door de Nederlandse journalist Olivier Middendorp. Hij heeft foto’s gemaakt tijdens een speciaal evenement in Nederland. Op de foto’s zie je groepen mensen die samen zijn. Veel van hen dragen kleurrijke kleding met patronen en printjes. Op sommige foto’s zien ze er blij uit, maar op andere foto’s minder blij. 

Vraag 
Kijk goed naar de foto’s. Waarom denk je dat deze mensen bij elkaar zijn? Wat gebeurt er op de foto’s?

Antwoord en toelichting 
Het antwoord op de vraag is: Keti Koti.  

Zaterdag 1 juli is een belangrijke dag voor veel mensen in Nederland. Op deze dag vieren we Keti Koti, een feestdag. Keti Koti betekent ‘verbroken keten’ in de Surinaamse taal. Het verwijst naar de handboeien waarmee vroeger tot slaaf gemaakte mensen werden vastgehouden. Tijdens Keti Koti vieren we de vrijheid en herdenken we het einde van de slavernij in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden. 

Bij Keti Koti gaan vieren en herdenken hand in hand. We denken aan en eren de voorouders die als slaven leefden en vochten voor vrijheid. Er zijn ook feestelijke activiteiten zoals festivals en optochten. Veel mensen dragen traditionele Surinaamse kleding met felle kleuren en patronen. Beide kanten van Keti Koti heeft de journalist geprobeerd vast te leggen. Herken je dat terug in de foto’s?

Foto’s van Olivier Middendorp.