Week # 27 Fietsen en appen

30 jun 2019 | Begin de week met kunst

Intro:

Vanaf deze week mag je niet meer bellen en appen terwijl je aan het fietsen bent. Bekijk het filmpje (let op: je krijgt waarschijnlijk eerst reclame!)

https://www.youtube.com/watch?v=5s3KJBBml_w

Vraag:

De fiets is al meer dan 200 jaar oud. Veel mensen vinden dat een fiets bij Nederland hoort, dat het “erfgoed” is. Vind jij dat ook? Zou je naar een fietsmuseum gaan?
De fiets is steeds beter geworden in al die jaren. Denk je dat de fiets het leven voor de mensen heel erg veranderd heeft? Waarom niet? Of waarom wel, en hoe dan?
——–
Voor de veiligheid mag je een mobiel niet meer gebruiken op de fiets. Hoe lang denk je dat een mobiel bestaat? Kijk eens naar het filmpje hierna. Luister goed naar wat veel mensen twintig jaar geleden over een mobiele telefoon dachten.

https://www.facebook.com/DWDD/videos/316373092343161/

Kun je je voorstellen dat mensen een mobieltje onzin vonden? Kun je je een wereld voorstellen waarin geen mobieltjes bestaan? Wat denk je dat er allemaal veranderd is sinds de uitvinding van de mobiel? Wat is er beter geworden? Zijn er ook dingen minder leuk geworden? Vind je dat een mobiel ook een plaats verdient in een museum?

Antwoord en Informatie:

De fiets is eigenlijk een Franse uitvinding. Het is inderdaad zo dat Nederland de grootste “fietsdichtheid” ter wereld heeft. Per inwoner bezitten we 1,1 fiets. In Frankrijk zijn er dat maar 0,3 en in China dat toch ook een echt fietsland is 0,4. Het eerste mobiele telefoongesprek vond plaats in 1973, tien jaar later kwamen de eerste mobiele telefoons op de markt. Er zijn veel fietsmusea, bijvoorbeeld in Nijmegen, Heerenveen en Ommen. Telefoonmusea vind je onder meer in Rotterdam en Den Haag.