Week # 27 Beeldende Kunst: Le jardin d’emaille

28 jun 2020 | Begin de week met kunst

intro:

Bekijk met elkaar het filmpje.

 

vraag:

Wat is het verschil tussen een kunstwerk en een speeltoestel?

Waarom maken de restaurateurs ‘de tuin’ weer  zo precies mogelijk na zoals hij vroeger was?

antwoord/informatie:

Een kunstwerk dat je mag aanraken, waar je doorheen mag lopen, waar je zelfs in mag spelen! De wereldberoemde Jardin d’émaille van Jean Dubuffet maakt op veel grote en kleine bezoekers een onuitwisbare indruk.

De ommuurde kunstmatige ‘tuin’ waarin een boom en twee struiken staan, is speciaal voor de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum ontworpen (1974). Het lijkt wel een 3-dimensionale tekening! Het werk is toegankelijk via een opening aan de zijkant. Eenmaal binnen in deze kunsttuin waan je je  in een volstrekt andere wereld. Het contrast tussen het stralende wit met de grillige zwarte lijnen en de natuurlijke omgeving is bijzonder groot. Maar.. je mag er lopen en spelen net als in de natuur.

Het geheel is uitgevoerd in glasvezel versterkt epoxy (kunsthars) en beschilderd met zwart omlijnde witte vlakken, die doen denken aan een techniek waarbij geplette draden op metaal geëmailleerd worden.

Een leuke tip voor de zomervakantie: fietsen, wandelen, picknicken in het nationaal Park de Hoge Veluwe en een bezoekje aan het museum en  de beeldentuin!