Week #25 Poëzie – Raadgedicht 

16 jun 2023 | Begin de week met kunst

Intro  
Lees het gedicht een paar keer voor, de kinderen luisteren eerst alleen, later lezen ze mee.  
Laat horen dat er een witregel zit tussen de drie coupletten en dat elk couplet begint met ‘Mijn knuffel’. Leg daarna uit dat je één woord steeds niet zegt (de rode balk).  

Vraag   
Welk woord past hier?  

Antwoord & informatie    
Het antwoord is ‘slapen’.  

Dit gedicht is gemaakt door Jan van Hest en hij heeft één woord weggelaten, daarom heet het een ‘raadgedicht’. Hij zegt over andere woorden die ook kunnen:   
“Lachen had ik ook goed gevonden: Mijn knuffel kan niet lachen. Dat past mooi in het gedicht en het is de tegenstelling van huilen. Huilen had ik nooit gekozen, want een eindje verder in het gedicht staat dat de knuffel huilt, dus dat kan ie wel. Daarom past janken en wenen ook niet (al zijn dat prachtige woorden).” 

“Het mooiste woord dat is ingestuurd vind ik knussen. Dat is een werkwoord dat niet bestaat, maar vanaf nu dus wel. Knussen is kussen en knuffelen tegelijk. Wat is dat geweldig goed gevonden! Ik wou dat ik het had bedacht.” 

Voor jonge kinderen: lees het een paar keer voor, compleet, dus met het ontbrekende woord. Welk woord hoor je heel vaak? Dat is ‘huilen’. Is het alleen een verdrietig gedicht?  

Bron: https://raadgedicht.nl/verdriet-jos-van-hest/