Week #24 Beeldende kunst – Kunst en landbouw

9 jun 2023 | Begin de week met kunst

Intro
Daan Roosegaarde is een Nederlandse kunstenaar en vernieuwer. Door middel van zijn kunst wil Daan het dagelijks leven verbeteren, mensen aan het denken zetten en dingen maken die goed zijn voor de natuur.  
Een voorbeeld van zijn kunst is het werk ‘GROW’ (wat ‘groeien’ in het Engels betekend). Dit werk heeft hij gemaakt om mensen de schoonheid van de landbouw en om het belang van boeren te laten zien. In de video die je straks met je klas gaat bekijken is te zien hoe in een veld met prei een “droomlandschap” van rode en blauwe lampjes ontstaat.  

Vraag  
Kijk samen met de klas de video over het kunstwerk ‘GROW’. De video is alleen Engelstalig beschikbaar maar kijk vooral naar hoe het kunstwerk eruitziet.  Wat zou de functie van deze lampjes zijn? 

Toelichting 
Deze lampjes zijn niet alleen mooi, ze hebben namelijk ook een functie. Deze lampjes zijn speciaal ontwikkeld door wetenschappers om de prei in het veld nog beter te helpen met groeien. Een combinatie dus tussen een kunstenaar, wetenschappers en de boer. Dat levert niet alleen een mooi kunstwerk op maar ook nog eens beter groeiende gewassen. 

Wat vind jij ervan dat een kunstenaar samenwerkt met boeren? Zou dit volgens jou vaker moeten gebeuren?