Week #23 Drama: Plankenkoorts

1 jun 2020 | Begin de week met kunst

Intro:

Dit jaar zien de eindejaarsvieringen er waarschijnlijk iets anders uit, maar ongetwijfeld zullen er wel momentjes van plankenkoorts voorkomen.

Bekijk het fragment en bespreek de volgende vraag met de klas.

 

Vraag:

Waarom is het spannend om voor een publiek op te treden?

Kun je het gevoel van spanning bij jezelf omschrijven?

 

Antwoord/informatie:

Plankenkoorts, of podiumangst is het bang zijn voor optreden of spreken voor een grote groep mensen. Vaak gebeurt dit bij een toneel of een muziekvoorstelling waarbij je moet optreden voor een publiek.

Of je nu in groep 1 zit of in groep 8, de meesten hebben er wel eens last van. Wees gerust, het is helemaal niet gek. Zelfs 9 op de 10 mensen die voor hun werk vaak optreden hebben last van plankenkoorts. Maar waarom doen we het dan alsnog, dat optreden?

De belangrijkste reden dat mensen plankenkoorts hebben is omdat ze bang zijn voor wat anderen van ze zullen vinden. Tegelijkertijd vinden we het ook vaak heel leuk om aan anderen te kunnen laten zien wat we hebben ingestudeerd. Er zit dus een verschil tussen ‘eng spannend’ (je voelt je er heel naar bij en wilt écht niet) en ‘leuk spannend’ (het is spannend maar je hebt er toch ook wel zin in).

Als je last hebt van plankenkoorts bedenk dan heel goed of je het ‘eng spannend’ of ‘leuk spannend’ vindt en vertel dit duidelijk aan je meester of juf. Er bestaan heel veel tips om te leren omgaan met beide manieren. Kijk bijvoorbeeld eens op deze site.