Week #22 Europa

26 mei 2019 | Begin de week met kunst

Bekijk het onderstaande reclamefilmpje

Herken je sommige van de gebouwen en plekken die in het filmpje te zien zijn?

Vervolgvraag: het filmpje is gemaakt door de Europese Commissie, de “regering” van Europa zeg maar. Denk je dat het een goed filmpje is om toeristen uit de rest van de wereld te trekken? Waarom wel of niet?

Vervolgvraag groep 7 en 8: Er zijn net Europese verkiezingen geweest. Europese landen werken veel samen. Als je naar de gebouwen en plekken in het filmpje kijkt, vind je dan dat alles wat je ziet “echt Europees” is? Bestaat er zoiets als “Europese kunst” of “Europese cultuur”? En kun je daar dan voorbeelden van geven?

Antwoorden: de makers van het reclamefilmpje hebben hun best gedaan om uit elk land een mooi beeld te laten zien. Zoals in bijna alle reclamefilms word je een beetje bedot, want Europa is natuurlijk niet alleen maar mooi en zonnig. Of er een typisch Europese cultuur is, is een moeilijke vraag. Er zijn veel verschillende talen en eetgewoonten, maar bijvoorbeeld in de schilderkunst en de architectuur zie je tot 1900 wel veel overeenkomsten. Daarna gingen kunstenaars uit de hele wereld elkaar steeds meer beïnvloeden.