Week #21 dans – Hakadans van de Māori 

19 mei 2023 | Begin de week met kunst

Intro
Bekijk het filmpje. Let op lichaamstaal, bewegingen, gezichtsuitdrukkingen en geluid. Wat valt je op?

Vraag
Je kijkt naar de Hakadans van de Māori uit Nieuw-Zeeland. Māori zijn de oorspronkelijke bewoners van dat land.
Je ziet dat de dansers zich op de borst, armen en bovenbenen slaan, wat zou de betekenis daarvan zijn?

Antwoord & informatie
De Hakadans is een traditionele oorlogsdans van de Māori en is nog steeds te zien bij belangrijke gebeurtenissen zoals bruiloften, begrafenissen en sportevenementen.

De Hakadans bestaat uit een reeks van gebaren. Er wordt vaak begonnen met een door de knieën gebogen spreidstand. Hierbij worden alle spieren aangespannen en slaan ze zich herhaaldelijk op de borst, armen of bovenbenen. Tijdens de bewegingen laten ze ook verschillende gezichtsuitdrukkingen zien waarbij de tong wordt uitgestoken en het oogwit zichtbaar wordt. Dit doen ze om te laten zien dat ze krachtig, moedig en vastberaden zijn.

Het slaan op de borst, armen en bovenbenen staat symbool voor kracht en moed. Door middel van de bewegingen in de dans proberen ze de goden vanuit de hemel naar beneden te halen zodat deze kracht en bescherming bieden. De tekst van een HAKA wordt niet gezongen, maar opgezegd. Het lied is altijd gericht tot de goden. Naast de tekst gebruikt men in de liederen vaak kreten.

Het is belangrijk om te weten dat de Hakadans een diepgaande culturele betekenis heeft voor de Māori en het daarom belangrijk is hier met respect en begrip mee om te gaan.

Dit item is gemaakt door Astrid de Ruijter